Η εταιρία DOTSOFT A.E. με την από 25.09.2024 σύμβαση ποσού 6.930.000€, ανέλαβε την υλοποίηση του έργου «Ελληνικές Έξυπνες Πόλεις: Επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον», του Δήμου Τρικκαίων σε ένωση με την NOVA ICT AE.

Αντικείμενο του έργου είναι ένα σύνολο δράσεων που έχει σχεδιαστεί με στόχο τη θετική επιρροή της καθημερινότητας των πολιτών η οποία επιτυγχάνεται με χρήση των έξυπνων υποδομών είτε άμεσα από τον πολίτη, είτε έμμεσα από τη Δημοτική Αρχή με εποπτεία, επέμβαση και υποστήριξη διαμόρφωσης πολιτικών. Περιλαμβάνει την προμήθεια του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού και των απαραίτητων υπηρεσιών για την υλοποίηση του ενιαίου ψηφιακού οικοσυστήματος Έξυπνης Πόλης του Δήμου Τρικκαίων. Ειδικότερα, οι βασικές δράσεις του έξυπνου οικοσυστήματος που θα υλοποιηθεί περιλαμβάνουν:

  • Ειδικό τεχνικό εξοπλισμό ανά κάθετη έξυπνη δράση / εφαρμογή 
  • Ενοποιημένη εφαρμογή πολίτη για προσωποποιημένη αλληλεπίδραση με το έξυπνο οικοσύστημα
  • Διεπαφή καταχώρησης αιτημάτων πολιτών και διαχείρισης κύκλου ζωής καθηκόντων δημοτικών υπηρεσιών
  • Ιστότοπο προβολής και ενημέρωσης έξυπνου οικοσυστήματος και δημοτικών πληροφοριών / δράσεων
  • Το ανταποδοτικό νόμισμα Tricoin για την προώθηση πολιτικών του Δήμου μέσω επιβράβευσης συμπεριφοράς των πολιτών
  • Κέντρο Επιτελικής Διαχείρισης (ΚΕΔ) έξυπνης πόλης και Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης (ΚΔΚ) για εποπτεία και συντονισμό σε πραγματικό χρόνο
  • Υποσύστημα συλλογής και ειδοποίησης δεδομένων πόλης για την παρακολούθηση και καταγραφή των δεδομένων πραγματικού χρόνου της πόλης (πλατφόρμα έξυπνης πόλης)
  • Υποσύστημα γεωχωρικής αποτύπωσης για τη δημιουργία προβολών προς τους πολίτες και την υποστήριξη χάραξης πολιτικών από τη Δημοτική Αρχή (πλατφόρμα έξυπνης πόλης)

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, στο Πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω της δράσης 16854 «Έξυπνες Πόλεις». Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.