Το Greek Real Estate Investment Forum 2024 #grei24 διοργανώνεται από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Η συμμετοχή στo συνέδριο είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn.

Το συνέδριο φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους φορείς και παράγοντες της αγοράς, και αναδεικνύει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων, καταγράφοντας τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και πρακτικές στις πτυχές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ακινήτων. Τέλος παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της Ελληνικής Αγοράς Real Estate.

H ελληνική Αγορά ΝPLs και REO τέθηκαν επί τάπητος στο Panel II: του Forum όπως και οι ραγδαίες αλλαγές και οι νέες ευκαιρίες που προκύπτουν.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν Κώστας Παπαγρηγόρης με ομιλητές (αλφαβητική σειρά):

• Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

• Σωκράτης Κουτρουμπής, Director, Capital Markets, Colliers Greece & Cyprus

• Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Δανός, σε συνεργασία με την BNP PARIBAS Real Estate

• Γιώργος Παυλάτος, Senior Partner / Συνιδρυτής, OCTANE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων

Θεώνη Αλαμπάση: Το χρονοδιάγραμμα μας εξελίσσεται ομαλά, το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο φορέας θα λειτουργεί κανονικά. Στον πυρήνα του θέματος, όσον αφορά στους προεπιλεγμένους επενδυτές δώσαμε ένα boost στο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τροποποιήσεις του Νόμου και μέσα στο καλοκαίρι δημοσιεύτηκαν οι υπουργικές αποφάσεις. Είναι ισορροπημένες οι παρεμβάσεις που κάναμε ώστε να μην θίγεται ο πυρήνας του ευάλωτου. Θέλουμε το πεδίο των πλειστηριασμών να λειτουργεί χωρίς στρεβλώσεις.

Γιώργος Παυλάτος: Έχει γίνει πολύ δουλειά σε επίπεδο κανονιστικό, νομοθετικό. Το 2015 έγινε το πλαίσιο για τους servicers, το 2017 απλουστεύτηκε και άρχισε να διαμορφώνεται η αγορά με το σωστό regulation, oπότε περάσαμε στην β’ φάση. Έχοντας πια την αγορά που να μπορεί να υποστηρίξει τις αλλαγές, φτάσαμε στο σήμερα.Στην πρωτογενή αγορά είχαμε πάνω από 70 deals (11 στη δευτερογενή αγορά), είτε πώλησης είτε τιτλοποίησης. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ. Είναι ενδιαφέρον να δούμε με τα business plans του σχεδίου όσον αφορά στην απόδοση. Η αγορά είναι ώριμη και επαναπωλούνται σε κάποιον τρίτο. Όλοι οι servicers πέρασαν το στάδιο της επαναδειοδότησης (18 servicers). Το κόστος λειτουργίας αυξάνεται σημαντικά και κάποιοι δεν συνέχισαν.

Σωκράτης Κουτρουμπής: Όσον αφορά στα business plans δεν λήφθηκε υπόψιν το collateral. Η νομιμοποίηση των ακινήτων δεν γίνεται γρήγορα. Το 65% του κτηριακού αποθέματος έχει χτιστεί πολλές δεκαετίες πριν. Αυτή την στιγμή δεν είμαστε σε sellers market.

Γιάννης Παρασκευόπουλος: Υπάρχει στρεβλότητα στην αγορά μαζί με την αργή κατανομή δικαιοσύνης στην χώρα. Η διαδικασία πρέπει να αποδώσει καθώς ο στόχος είναι να πωληθούν τα ακίνητα. Τα bulk sales δεν προχωράνε. Υπάρχει βέβαια ενδιαφέρον στην δευτερογενή αγορά.

Φωτό: ©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι