Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα σύνορα, φέρνοντας τη γεύση, την ποιότητα και την καινοτομία του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Ακολουθούν μερικά case studies που αποδεικνύουν την επιτυχία των Ελλήνων εξαγωγέων.

1. Hellenic Quality Foods: Ο εξαγωγέας εξαιρετικού ελαιόλαδου

Η Hellenic Quality Foods είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εξαγωγή ελαιολάδου. Από το 2009, η εταιρεία έχει επενδύσει σε σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και τυποποίησης, εξασφαλίζοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Με στόχο την διεθνή αγορά, η Hellenic Quality Foods ξεκίνησε να συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η Anuga και η SIAL, όπου παρουσίασε τα προϊόντα της σε αγοραστές από όλο τον κόσμο.

Η στρατηγική της περιλάμβανε τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων με διανομείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Σήμερα, η εταιρεία εξάγει σε 25 χώρες και έχει αποκτήσει πιστοποίηση για την ποιότητα των προϊόντων της.

2. Keenan: Η ελληνική εταιρεία σαπουνιών που κατέκτησε τον κόσμο

Η Keenan είναι μια εταιρεία που παράγει φυσικά σαπούνια και καλλυντικά, φτιαγμένα από φυσικά υλικά και ελαιόλαδο. Ιδρύθηκε το 2010 και γρήγορα επεκτάθηκε στις αγορές του εξωτερικού, επικεντρωμένη κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία.

Με μια στρατηγική που περιλάμβανε τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και την αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων για να προσεγγίσει νέους πελάτες, η Keenan κατάφερε να κερδίσει μια σημαντική θέση στην αγορά. Τα προϊόντα της είναι πλέον διαθέσιμα σε καταστήματα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Κίνα, με την εταιρεία να προγραμματίζει νέα προϊόντα που θα προστεθούν στην γκάμα της.

3. ΦΑΓΕ: Η εξαγωγή του γιαουρτιού που σάρωσε τον κόσμο

Η ΦΑΓΕ, γνωστή για το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά brand παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1926 στην Αθήνα και έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή δύναμη στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Με επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη, η ΦΑΓΕ επενδύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που ανταγωνίζονται στις διεθνείς αγορές. Η στρατηγική της επικεντρώνεται στην ποιότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων της, με αποτέλεσμα η ΦΑΓΕ να εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Αυστραλίας.

4. Piraeus Bank: Η επένδυση στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων

Η Piraeus Bank έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης και υποστήριξης, βοηθά τους παραγωγούς να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους και να επεκταθούν στο εξωτερικό.

Η τράπεζα συνεργάζεται με επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί και φρούτα, παρέχοντας συμβουλές και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων αγορών.

Η στρατηγική αυτή έχει αποφέρει καρπούς, με πολλές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν τις εξαγωγές τους και να επενδύουν σε νέες αγορές.

5. Apivita: Η φυσική ομορφιά που κατακτά τον κόσμο

Η Apivita είναι μια ελληνική εταιρεία καλλυντικών που ιδρύθηκε το 1972. Εστιάζει στη χρήση φυσικών συστατικών και μεθόδων παραγωγής. Σήμερα, τα προϊόντα της είναι διαθέσιμα σε πάνω από 30 χώρες, με σημαντική παρουσία στην Ευρώπη και την Ασία.

Η στρατηγική της Apivita περιλαμβάνει συνεργασίες με διάσημους διανομείς και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις καλλυντικών. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια ισχυρή εικόνα brand που εστιάζει στην ποιότητα και την καινοτομία, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Συμπερασματικά

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι η ποιότητα, η καινοτομία και η στρατηγική προσέγγιση μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές.

Τα παραδείγματα των Hellenic Quality Foods, Keenan, ΦΑΓΕ, Piraeus Bank και Apivita δείχνουν ότι η ελληνική εξαγωγική κοινότητα έχει πολλά να προσφέρει, και η εμπιστοσύνη στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων συνεχώς μεγαλώνει.

Οι προκλήσεις μπορεί να είναι πολλές, αλλά με σωστή στρατηγική και δέσμευση για την ποιότητα, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν τις δυνατότητες να συνεχίσουν την επιτυχία τους στο εξωτερικό.

Πηγή: exportgreece.gr