Ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Τάκης Αράπογλου χτύπησε το κουδούνι για την έναρξη της συνεδρίασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αναφερόμενος στο ΧΑ, ο κ. Αράπογλου τόνισε πως πρόκειται για ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, με αυξανόμενη φήμη που συμβαδίζει με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο για τo Συγκρότημα, το οποίο αποτελεί πλέον έναν ισχυρό οργανισμό χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Τράπεζα Κύπρου: Από την Λεωφόρο Αθηνών στο Λονδίνο.

  • Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα των μετοχών μας και την προβολή του Συγκροτήματος σε μια ευρύτερη σχετική επενδυτική βάση προς όφελος των μετόχων και του Συγκροτήματος.
  • Ευχαριστούμε τους μετόχους μας για την έγκριση αυτού του σημαντικού βήματος ως προς την ανάπτυξη του Συγκροτήματος και προσβλέπουμε σε συνεργασία με περισσότερους επενδυτές ως αποτέλεσμα της εισαγωγής μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης ορίστηκε στα 4,78 ευρώ, αντικατοπτρίζοντας την τιμή κλεισίματος των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στις 20 Σεπτεμβρίου.

Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά επαναγορά ιδίων μετοχών από το ΧΑ

Τράπεζα Κύπρου: Τι σημαίνει η μεγάλη επιστροφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση φέρνουμε ξανά την ΤΚ στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 7 χρόνια απουσίας.

Η αποχώρηση μας τότε, και η ένταξη της μετοχής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κρίθηκε και αποδείχθηκε απαραίτητη για να διασφαλίσει η Tράπεζα πρόσβαση στις αγορές το οποίο κρίθηκε αναγκαίο για την ολοκλήρωση της αναδόμησης της.

Στο χρόνο όμως που ακολούθησε αποδείχθηκε ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου μας στερούσε αναγνωρισιμότητα από ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών, δυνατότητα σύγκρισης με πιο άμεσα συγκρίσιμες με εμάς τράπεζες και αντίστοιχα ικανοποιητική κάλυψη από αναλυτές.



Σαν αποτέλεσμα, η πρόοδος που σημειώναμε συνεχώς στην αναδόμηση της Tράπεζας και τα συνεχώς βελτιούμενα αποτελέσματα μας δεν απεικονίζονταν ικανοποιητικά στην τιμή της μετοχής που συνέχιζε να έχει πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών. Αυτό με τη σειρά του απέτρεπε πολλούς επενδυτές να ενδιαφερθούν και να επενδύσουν στην Τράπεζα Κύπρου.



Βέβαια, όταν σε αναγνώριση της μεγάλης μας προόδου, οι εποπτικές αρχές μας επέτρεψαν τη διανομή μερίσματος το 2023 για τη χρήση 2022 και το 2024 για τη χρήση 2023, δηλαδή για δυο συνεχόμενες χρονιές μετά από 12 χρόνια (μάλιστα φέτος το ύψος μερίσματος ανήλθε στο 30% της κερδοφορίας μας για τη χρήση 2023), η τιμή και η ρευστότητα της μετοχής μας άρχισαν να αυξάνονται σταθερά αλλά όχι, από όσο κρίναμε, αρκετά.



Μετά από σε βάθος συζητήσεις με επενδυτές, αναλυτές και συμβούλους και με συντριπτική ομοφωνία των μετόχων μας, αποφασίσαμε τη μεταφορά μας στο ΧΑ με την πεποίθηση ότι έτσι η μετοχή μας θα αυξήσει ακόμα παραπάνω την εμπορευσιμότητα της αφού θα τύχει της προσοχής περισσότερων αναλυτών και επενδυτών καθιστώντας την πιο άμεσα συγκρίσιμη με τράπεζες που έχουν όμοιο επιχειρηματικό μοντέλο με εμάς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.



Το ΧΑ είναι ένα ώριμο Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με αυξανόμενη φήμη που συμβαδίζει με την σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. 

Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση του ΧΑ για τη στήριξη του στην όλη διαδικασία της επανένταξης μας και προσβλέπουμε να βοηθήσουμε και εμείς στη συνεχή ανάπτυξη του με τη συμμετοχή μας σε αυτό, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή μας πορεία προσφέροντας αυξανόμενη αξία στους μετόχους μας.