Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα Fed μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και o Jerome Powell χάραξε πορεία για δύο επιπλέον μειώσεις φέτος, ακολουθούμενες από άλλες τέσσερις το 2025.

Η ενέργεια σηματοδοτεί την πρώτη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed από το 2020 και τον τερματισμό της πιο επιθετικής εκστρατείας καταπολέμησης του πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1980.

Εκτός από τις έκτακτες μειώσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τελευταία φορά που η. Επιτροπή Ανοικτών Αγορών FOMC της FED προχώρησε σε μείωση κατά μισή μονάδα ήταν το 2008 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης

Oι αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες μείωσαν το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης σε ένα νέο εύρος 4,75%-5,0%.

Τα επιτόκια είχαν προηγουμένως διατηρηθεί σε υψηλό 23 ετών από τον Ιούλιο του 2023.

Δεν υπήρξε ομοφωνία των μελών της FED για την τελική απόφαση, με τη διοικητή της Fed, Michelle Bowman, να διαφωνεί. Προτιμούσε η FED να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αντί για μισή ποσοστιαία μονάδα.

Κανένας αξιωματούχος της Fed δεν έχει καταψηφίσει μια απόφαση πολιτικής εδώ και δύο χρόνια, που αντιστοιχεί σε μία από τις μεγαλύτερες περιόδους ομοφωνίας τον τελευταίο μισό αιώνα.

Επιπλέον, κανένας διοικητής της Fed δεν εξέφρασε διαφωνία στην απόφαση για τα επιτόκια από το 2005.

Η συναίνεση μεταξύ των αξιωματούχων της Fed στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ότι τώρα βλέπουν δύο ακόμη περικοπές κατά 25 μονάδες βάσης φέτος, ακολουθούμενες από τέσσερις ακόμη περικοπές το επόμενο έτος και δύο ακόμη περικοπές το 2026.

Εννέα αξιωματούχοι είδαν 4 περικοπές φέτος, επτά είδαν τρεις περικοπές, 2 αξιωματούχοι είδαν δύο περικοπές φέτος και ένας είδε 5 περικοπές φέτος.

Κατά την εξέταση πρόσθετων μειώσεων επιτοκίων, η Fed δήλωσε ότι θα αξιολογήσει τα εισερχόμενα στοιχεία, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων..