Το Vivian Lab, η πρώτη FemTech στην Ελλάδα, και καινοτόμος πλατφόρμα που παρέχει στις γυναίκες άμεση πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησής στον οποίο ηγήθηκε η Eleven Ventures. Ο συγκεκριμένος γύρος χρηματοδότησης ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 6 μήνες από το λανσάρισμα του Vivian Lab, αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο όραμα της εταιρείας. Τα κεφάλαια από αυτόν το γύρο χρηματοδότησης θα αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη του Vivian Lab, τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη και τη διεθνή επέκταση σε νέες αγορές, όπως της Γερμανίας και της περιοχής DACH.

Το Vivian Lab ιδρύθηκε το 2024 από μια ομάδα γυναικών, την Τζίνα ΤιριακίδουΈλενα Σκούρα και Όλγα Σκουτέλη με έδρα το Μόναχο, την Αθήνα και το Λονδίνο και με πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της τεχνολογίας, της υγείας και της εταιρικής κουλτούρας.

Το Vivian Lab είναι ένα digital προγράμμα που υποστηρίζει τις γυναίκες σε μερικά από τα πιο σημαντικά στάδια της ζωής τους, όπως η εμμηνόπαυση, η σεξουαλική υγεία, η γονιμότητα, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός κ.α. Η εταιρεία έχει ήδη μεγάλους εταιρικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών εταιρειών, μεγάλων τραπεζικών ομίλων, νοσοκομείων και πολυεθνικών όπως η Bayer, η JDE Peets, η κλινική Ρέα και άλλες. Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει την επέκταση του προγράμματος στη Γερμανία μέσω της συνεργασίας με την πιο καταξιωμένη κλινική εμμηνόπαυσης στο Μόναχο.

Το πρώτο πρόγραμμα για την εμμηνόπαυση

Το Vivian Lab ανέπτυξε το πρώτο πρόγραμμα για την εμμηνόπαυση που παρέχει στις γυναίκες εξατομικευμένη υποστήριξη σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της ζωής τους. Είναι σχεδιασμένο από κορυφαίους γιατρούς και ειδικούς και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα βοηθά μια γυναίκα να διαχειριστεί τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της με έγκυρο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, καθοδήγηση και συνεδρίες με εξειδικευμένους επιστήμονες για την εμμηνόπαυση, μη φαρμακευτικά πρωτόκολλα θεραπείας και εφαρμογές ΑΙ για εξατομικευμένη συμβουλευτική.Επιπλέον, το πρόγραμμα βοηθά τους εργοδότες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να διατηρήσουν το ταλέντο στο χώρο εργασίας και να μειώσουν το κόστος, προσφέροντας λύσεις πρόληψης και σωστής περίθαλψης.

Ο τομέας της γυναικείας υγείας παρουσιάζει πολύ σοβαρά κενά, τόσο ως προς την ενημέρωση, όσο και ως προς την παροχή της απαραίτητης φροντίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εμμηνόπαυση, αφού, παρόλο που όλες οι γυναίκες θα περάσουν από αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη. Πιο αναλυτικά, η εμμηνόπαυση παρουσιάζει πάνω από 30 διαφορετικά συμπτώματα, αλλά λόγω του κοινωνικού ταμπού και της ελλειπούς ενημέρωσης, πολλές γυναίκες δεν τα αναγνωρίζουν. Επιπλέον, λόγω ανεπαρκούς εξειδίκευσης στην ιατρική κοινότητα, δε γίνεται σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν οι γυναίκες την κατάλληλη θεραπεία και να αυξάνεται το κόστος ως και $2,000  τον χρόνο ανά γυναίκα για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το Κράτος. Παράλληλα, οι γυναίκες συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους νωρίτερα, δημιουργώντας ένα κενό 150 δισ. δολαρίων στην αγορά. Με το Vivian Lab, οι γυναίκες μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα και να κατανοήσουν αυτή τη μεταβατική φάση, να λάβουν ολιστική υποστήριξη σε όλους τους τομείς που επηρεάζονται από την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής υγείας, της διαχείρισης βάρους, της ψυχικής υγείας, της άσκησης κ.α.

«Εκτιμούμε βαθιά την υποστήριξη της Eleven Ventures, η οποία συμμερίζεται το όραμά μας να οδηγήσουμε τον τομέα της γυναικείας περίθαλψης σε μία νέα εποχή», δήλωσε η Τζίνα Τιριακίδου, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Vivian Lab.

«Αυτή η χρηματοδότηση αποτελεί ορόσημο στο ταξίδι μας για να διευρύνουμε τις υπηρεσίες μας και να προσεγγίσουμε περισσότερες γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη. Η Eleven είναι στρατηγικός σύμμαχος, που διαθέτει τεράστια εμπειρία στον τομέα της υγείας, μέσα από τις πολυάριθμες επιτυχημένες επενδύσεις της σε αυτό τον τομέα. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και ευγνώμονες που ανήκουμε στο community της Eleven», συμπλήρωσε ακόμη η Τζίνα Τιριακίδου.

«Ως ενεργός επενδυτής στον τομέα της υγείας, παρακολουθούμε στενά τον χώρο των FemTech και έχουμε πλήρη επίγνωση των σημαντικών κενών στη στήριξη και τις επιλογές θεραπείας για την υγεία των γυναικών. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με το Vivian Lab στην αποστολή τους να κάνουν την παροχή υπηρεσιών υγείας πιο προσιτή και εξατομικευμένη για τις γυναίκες. Είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε αυτήν την εξαιρετική ομάδα από γυναίκες στην πορεία τους να φέρουν επανάσταση στη φροντίδα των γυναικών σε κάθε στάδιο της ζωής τους», σχολιάζει ο Valeri Petrov, Partner στην Eleven Ventures.