Η Ευρώπη σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση στους νεαρούς επενδυτές, καθώς η Gen-Z, αρχίζει να επενδύει σε μικρότερη ηλικία από οποιαδήποτε άλλη γενιά στο παρελθόν. Τα δεδομένα της Revolut, της παγκόσμιας εφαρμογής χρηματοοικονομικών με πάνω από 45 εκατομμύρια πελάτες, αποκαλύπτουν τις προτιμήσεις των νεαρών επενδυτών και τις επενδυτικές τάσεις στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι επενδυτικές υπηρεσίες στον ΕΟΧ παρέχονται από τη Revolut Securities Europe UAB (Revolut).

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα από την εταιρεία Dynata για λογαριασμό της Revolut, μόλις το 34% των Ελλήνων Gen-Z δεν επενδύει, ενώ για την ίδια ερώτηση στις ηλικιακές ομάδες των 55 ετών και άνω, το ποσοστό φτάνει στο 48%. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι επενδυτές της γενιάς Gen-Z είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο σε σύγκριση με άλλες γενιές.

Ραγδαία αύξηση των νεαρών επενδυτών, καθώς η Gen-Z έχει πλέον εισέλθει για τα καλά στην αγορά

1 στους 5 Έλληνες (18%) στην ηλικιακή ομάδα από 18 έως 24 ετών δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τις επενδύσεις τους, ενώ μόνο το 6% των ατόμων ηλικίας 55+ ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν αντίστοιχο κίνδυνο.

Για την επιλογή παρόχου επενδυτικών υπηρεσιών δίνεται ιδιαίτερη βάση στις χαμηλές και ξεκάθαρες χρεώσεις, ανεξαρτήτως γενιάς. Οι νεότερες γενιές εκτιμούν ιδιαίτερα έναν γνωστό και αξιόπιστο πάροχο (52%), καθώς επίσης και οι ηλικίες 55+ (38%).

Οι νεαροί επενδυτές, ηλικίας 18-34 ετών, αποτελούν πλέον το 63% της συνολικής βάσης χρηστών των επενδυτικών υπηρεσιών της Revolut στην Ελλάδα, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Revolut στον ΕΟΧ (62%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων που επενδύουν μέσω της Revolut καταγράφεται στο Βέλγιο (72%), την Ολλανδία (70%) και την Ιταλία (69%). 1 στους 4 Ευρωπαίους πελάτες που ξεκινούν να επενδύουν με τη Revolut το πρώτο εξάμηνο του 2024 δήλωσαν ότι είναι νέοι στον χώρο των επενδύσεων.

Οι επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς μέσω των Ευέλικτων Κεφαλαίων της Revolut καταλαμβάνουν περισσότερο από το ήμισυ (58%) των επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε άτομα ηλικίας 18-34 ετών, οι μετοχές καταλαμβάνουν το 15%, τα ETF το 16% και τα ομόλογα το 11%. Η μέση τιμή του μεγέθους του επενδυτικού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα ξεπερνά τα 3.200 ευρώ, με τους νεότερους επενδυτές (18-25 ετών) να ξεκινούν με μικρότερα ποσά και μέσο όρο χαρτοφυλακίου τα 330 ευρώ, ενώ όσοι πλησιάζουν την ηλικία των 35 ετών επενδύουν κατά μέσο όρο πάνω από 1.300 ευρώ.

Μόνο το 34% των Ελλήνων Gen-Z δήλωσε ότι δεν επενδύει, ενώ στις ηλικιακές ομάδες 55 ετών και άνω, το ποσοστό φτάνει το 48%

Αν εξετάσουμε τα πιο διαπραγματεύσιμα επενδυτικά αγαθά στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών, για τον Ιούλιο του 2024, θα δούμε ότι η πιο δημοφιλής αμερικανική μετοχή (στην κορυφή της λίστας με τα πλέον δημοφιλή επενδυτικά αγαθά σε αγορές και πωλήσεις) ήταν η GameStop. Το ETF με τις περισσότερες πωλήσεις και αγορές ήταν το Vanguard S&P 500, το οποίο παρακολουθεί την πορεία των μετοχών από 500 κορυφαίες εταιρείες που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Όσον αφορά στις μετοχές της ΕΕ, οι κορυφαίες σε κινήσεις ήταν η Varta AG και η Nvidia, τόσο για τις μετοχές με τις περισσότερες αγορές όσο και για τις μετοχές με τις περισσότερες πωλήσεις.

Ο Rolandas Juteika, Επικεφαλής του τμήματος Χρηματιστηριακών Συναλλαγών (ΕΟΧ), ανέφερε:

«Το πραγματικά πρωτοφανές ποσοστό συμμετοχής των νεότερων γενεών στις επενδύσεις σηματοδοτεί μια αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό. Αυτή η γενιά συμμετέχει σε μεγαλύτερο βαθμό, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο να γνωρίζει όσα περισσότερα γίνεται. Η Revolut έρχεται ως ένα εύχρηστο εργαλείο για την οικοδόμηση γνώσεων και αυτοπεποίθησης στις επενδύσεις, μέσα από τις σειρές μαθημάτων και κουίζ εντός της εφαρμογής, τις εξατομικευμένες ειδοποιήσεις, τις πληροφορίες για τις επιδόσεις των εταιρειών και τα τελευταία νέα της αγοράς. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα μέσα από την εφαρμογή Revolut.

Για όσους δεν έχουν τον χρόνο ή την τεχνογνωσία να διαχειριστούν τις επενδύσεις τους, οι υπηρεσίες Robo-Advisor της Revolut μπορούν επίσης να παίξουν καθοριστικό ρόλο, καθώς χρησιμοποιούν αναλυτικά εργαλεία για τη δημιουργία και τη διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων, με βάση την οικονομική κατάσταση και τους στόχους του εκάστοτε πελάτη. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε το επόμενο κύμα επενδυτών και να τους στηρίξουμε σε αυτό το νέο ξεκίνημα».

Η Revolut προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών επιλογών για τους πελάτες της σε ολόκληρο τον ΕΟΧ, με πάνω από 3.000 χρηματοοικονομικούς τίτλους (μετοχές των ΗΠΑ και του ΕΟΧ, ETF, εταιρικά και κρατικά ομόλογα). Οι επενδύσεις σε μετοχές και ETF γίνονται χωρίς προμήθεια, εντός του επιτρεπόμενου ορίου του προγράμματος. Ενδέχεται να ισχύουν άλλες χρεώσεις.

Οι επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια Χρηματαγοράς μέσω των Ευέλικτων Κεφαλαίων της Revolut καταλαμβάνουν περισσότερο από το ήμισυ (58%) των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των Ελλήνων

Η Revolut προσφέρει επίσης την υπηρεσία Robo-Advisor, η οποία είναι πιο συμφέρουσα για τους πελάτες που έχουν περιορισμένη ή καθόλου εμπειρία στις επενδύσεις ή απλά δεν έχουν χρόνο να κάνουν λεπτομερή έρευνα. Για τους πιο ενεργούς πελάτες στον χώρο των επενδύσεων η εταιρεία κυκλοφόρησε το Trading Pro, μια συνδρομητική υπηρεσία που προσφέρει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση σε διάφορα οφέλη ως προς την τιμολόγηση (π.χ. χαμηλότερες προμήθειες και υψηλότερα όρια μεγέθους εντολών) και πρόσθετες λειτουργίες αναλυτικών στατιστικών.

Οι επενδυτικές υπηρεσίες στον ΕΟΧ παρέχονται από τη Revolut Securities Europe UAB, εταιρεία επενδύσεων που έχει λάβει άδεια λειτουργίας και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Λιθουανίας. Οι παρούσες πληροφορίες δεν αποτελούν επενδυτική συμβουλή, σύσταση ή προσφορά για τη λήψη οποιασδήποτε επενδυτικής απόφασης και παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Όπως συμβαίνει με όλες τις επενδύσεις, το κεφάλαιο διατρέχει κίνδυνο και οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες. Οι προηγούμενες επιδόσεις δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη μελλοντικών αποτελεσμάτων. Η αξία των επενδύσεων μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί και οι αποδόσεις μπορεί να επηρεαστούν από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στους Όρους και τις Προϋποθέσεις Χρηματιστηριακών Συναλλαγών της Revolut, στις Συχνές Ερωτήσεις για τις χρεώσεις και στην Περιγραφή Κινδύνου.