Προχθες, δόθηκε στην δημοσιότητα η πολυαναμενόμενη Εκθεση Ντράγκι. Η παρέμβαση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας (και διαρκούς μέλους της Trilateral Commission) μπορεί να προκάλεσε ένα μικρό σοκ στις Βρυξέλλες– κυρίως στο ισχυρό green lobby– πλην όμως έγινε δεκτή με ανακούφιση από την πλευρά των εκπροσώπων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

  • Δεν είναι τυχαίο πως για τον Ιταλό παράγοντα, η ενέργεια είναι από τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Ε.Ε. Μάλιστα στην 400 plus έκθεση η λέξη “ενέργεια” αναφέρεται συνολικά 118 φορές (επιβεβαιωτική της σημασίας που αποδίδεται).

Από την ελληνική πλευρά ο πρώτος ο οποίος έσπευσε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της πρωτοβουλίας Ντράγκι ήταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.


Με την ιδιότητα κατ’ αρχήν του προέδρου της Eurometaux δηλώνοντας

  • “… σε αντίθεση με τις περισσότερες “προτάσεις” από θεωρητικούς οικονομολόγους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό από την πραγματικότητα, και τους οικονομολόγους της βιομηχανικής παραγωγής, πολλές από τις συστάσεις της έκθεσης του κ. Draghi θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη βιομηχανία στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει δυσκολίες, κατά κύριο λόγο επειδή αγγίζει και τα κόστη…”.

Με ανάρτησή του (στο Linkedin) o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen συμπλήρωσε ότι

  • “…η πολυαναμενόμενη έκθεση Draghi για την αναστήλωση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης δημοσιεύτηκε και είναι μια επείγουσα έκκληση για πολύ συγκεκριμένες δράσεις. Ευτυχώς, η έκθεση δεν περιλαμβάνει απλώς μία ενδελεχή ανάλυση των προβλημάτων και συμπεράσματα υψηλού επιπέδου, αλλά κάνει ένα επιπλέον βήμα, προτείνοντας ξεκάθαρες και συγκεκριμένες λύσεις ανά κλάδο…”.

Για να εμφανιστεί συγκρατημένα αισιόδοξος πως

  • “…εάν αντιμετωπίσουμε το τεράστιο (και σε ορισμένες περιπτώσεις δομικό) χάσμα κόστους παραγωγής με άλλες δικαιοδοσίες, το οποίο οφείλεται ιδίως στη ρύθμιση και την πολιτική, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της οικονομίας της Ευρώπης και την κοινωνική ευημερία…”.

Γνωστές οι θέσεις του επιχειρηματία αναφορικά με τις Βρυξέλλες, όπως και η κριτική του με ξεκάθαρες παρεμβάσεις εδώ και μία τριετία.

Θα είχε ενδιαφέρον στην περίπτωση που εισακούγονταν- έστω στα στοιχειώδη/αυτονόητα- οι προειδοποιήσεις Ντράγκι εάν για τον επικεφαλής της Metlen θα μπορούσε να “ξεκλειδώσει” την πρόταση που έχει κάνει για την παραγωγή γαλλίου, σε ποσότητες επαρκείς για τις ανάγκες της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι insiders παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί, παραπέμπουν δε στο ηχηρό ΝΕΙΝ του γερμανού υπ.Οικ. σε οποιαδήποτε σκέψη για “ενιαιοποίηση ευρώ χρέους”.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ ήταν ο πρώτος ο οποίος έσπευσε να τοποθετηθεί, αμέσως με το που έγινε γνωστή η Εκθεση Ντράγκι προλαμβάνοντας Βρυξέλλες (Κομισιόν) και Φρανκφούρτη (ΕΚΤ).