Κωνσταντίνος Ξένος, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος, Piraeus Securities

Μετά από μια μακρά περίοδο αναταραχών και απαξίωσης, το ΧΑ έχει επανέλθει, τα τελευταία χρόνια, δυναμικά στο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, γεγονός που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στις αποδόσεις και στις αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών.

Η αποφασιστικότητα που επέδειξαν τόσο η κυβέρνηση, στην προώθηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών για την τακτοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών και την ανόρθωση της οικονομίας, όσο και οι διοικήσεις των τραπεζών, στην εξυγίανση των ισολογισμών και στην επιστροφή στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή του ΧΑ στο «ραντάρ» των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, σε συνεργασία με το ΧΑ, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αναγνωρισιμότητας (“awareness”) και της προώθησης του ΧΑ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθ’ όλα τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Η προσπάθεια ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και, πολλές φορές, επίπονη οικονομικά, και για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα.

Η αδιάκοπη κάλυψη των εισηγμένων εταιρειών από τα τμήματα ανάλυσης των ελληνικών χρηματιστηριακών, με υψηλού επιπέδου αναλύσεις “Equity Reports”, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα roadshows στο εξωτερικό, είτε σε συνεργασία με το ΧΑ είτε κατά μόνας, όπως ανελλιπώς πράττει η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ την τελευταία δεκαετία, βοήθησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο να παραμείνει το ΧΑ στο «ραντάρ» των ξένων επενδυτών και να διευκολύνει τη γρήγορη επιστροφή στην ομαλότητα.

Η ανάκαμψη του ΧΑ, από το 2015 και μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, υπήρξε εντυπωσιακή. Με ένα μικρό διάλειμμα κατά την περίοδο του Covid και της καραντίνας, ο Γενικός Δείκτης τιμών του ΧΑ ανέβηκε από τις 440 μονάδες, τον Φεβρουάριο του 2016, στις 1.500 μονάδες τον Μάιο του 2024 (+240%). Ο ημερήσιος τζίρος έχει ανεβεί στα 144 εκατ. ευρώ για το 2024, πάνω από δύο φορές μεγαλύτερος από τα χαμηλά του 2016 (60 εκατ. ευρώ), με τους ξένους επενδυτές να ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ υπήρξε από τις πιο δραστήριες εταιρείες στην προσπάθεια αυτή, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα ηγετικά μερίδια αγοράς που καταλαμβάνει συνεχώς τα τελευταία 6 χρόνια (πρώτη στην κατάταξη ελληνικών και ξένων χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται και εκτελούν συναλλαγές στο ΧΑ, με μερίδια, σταθερά, πάνω από 20%). Η δραστηριότητα των ξένων brokers, που λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια στο ΧΑ ως remote members, έχει μείνει σχετικά σταθερή. Οι remote members ξένοι brokers επιλέγουν να κρατούν μια «ισορροπημένη» στάση με τους local brokers, αφού ο κύριος στόχος τους είναι να αντλούν όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές και ποιοτικές πληροφορίες για την ελληνική αγορά. Έτσι, τις περισσότερες φορές, επιλέγουν το “local intelligence” σε βάρος του ελαφρώς μικρότερου κόστους, ειδικότερα σε περιπτώσεις περίπλοκων και μεγάλων συναλλαγών, στις οποίες η εμπειρία των εγχώριων brokers είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες της, παρέχοντας όλη την γκάμα των χρηματιστηριακών προϊόντων που θα μπορούσε να αναζητήσει ένας επενδυτής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και για την πρωτοπορία, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που παρέχει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ έχει αναπτύξει μια state-of-the-art πλατφόρμα για online συναλλαγές στο ελληνικό αλλά και στα ξένα χρηματιστήρια για τους πελάτες της, τόσο από τον υπολογιστή όσο και από το κινητό τους τηλέφωνο (Android και IOS). Επίσης, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ προσφέρει την υπηρεσία του ανοίγματος νέου χρηματιστηριακού λογαριασμού εξολοκλήρου εξ αποστάσεως (fully remote Digital On-Boarding) από την άνεση του κινητού ή του υπολογιστή του πελάτη.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ