…με πρόσβαση στην αγορά μέσω κινητού ή πλατφόρμας

Σπύρος Κυρίτσης, Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τη θετική της πορεία, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ να έχει παρουσιάσει άνοδο της τάξης του 14% στο πρώτο επτάμηνο του 2024.

Τα βασικά ποιοτικά στοιχεία της αγοράς, κατά το ανωτέρω διάστημα, είναι ενθαρρυντικά, καθόσον ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώνεται άνω των 100 εκατ. ευρώ, ο μέσος μηνιαίος αριθμός επενδυτών που διενεργούν συναλλαγές στο ΧΑ κινείται πέριξ των 25.000, οι ξένοι επενδυτές παρουσιάζουν θετικές εισροές, η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων διαμορφώνεται στα επίπεδα των 100 δισ., οι εισηγμένες εταιρείες παρουσιάζουν, στο σύνολό τους, αύξηση της κερδοφορίας, τα διανεμηθέντα μερίσματα, κατά την τρέχουσα χρήση, εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις τράπεζες να διανέμουν μέρισμα μετά από πολλά χρόνια και 21 εισηγμένες να παρουσιάζουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου.

Προφανώς, υπάρχουν και σημαντικές παράμετροι που εμφανίζουν υστέρηση και χρήζουν ανάληψης δράσεων από την ΕΧΑΕ και το αρμόδιο υπουργείο, όπως, ενδεικτικά, η διάχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε περισσότερες εισηγμένες, η διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού πλαισίου για την προσέλκυση νέων εταιρειών στο ΧΑ, καθώς η σημαντική αύξηση των νέων εισαγωγών στα λοιπά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποτελεί εξαιρετικά ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά και πρόκληση, η τήρηση του οδικού χάρτη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων με στόχο τη μετάβαση του ΧΑ από τις αναπτυσσόμενες στις αναπτυγμένες αγορές, η θέσπιση στοχευμένων φορολογικών κινήτρων προς εισηγμένες, νεοεισαγόμενες εταιρείες και επενδυτές, ο σχεδιασμός και η δημοσιοποίηση ενός αναλυτικού σχεδίου για τη δραστική βελτίωση του χρηματοοικονομικού και επενδυτικού αλφαβητισμού, η αξιολόγηση των ωφελειών από την αξιοποίηση της ιστορικής αίθουσας στη Σοφοκλέους για δράσεις προβολής του θεσμού και της αγοράς.

Σημαντικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι η παρουσία και λειτουργία των διαμεσολαβητών της, δηλαδή των ΑΧΕ, ΕΠΕΥ και ΑΕΔΑΚ.
Όσον αφορά τις ΑΧΕ, δραστηριοποιούνται σήμερα 39 εταιρείες στο ΧΑ. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης δεκαετίας, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα και, αναμφίβολα, επηρέασε σημαντικά (αρνητικά) και την ελληνική κεφαλαιαγορά. Από το σύνολο αυτών των 39 εταιρειών 4 είναι θυγατρικές τραπεζών, μία ελληνική τράπεζα, 21 ιδιωτικών συμφερόντων και 13 remote members.

Η δραστηριοποίηση αυτών των ΑΧΕ στην καθημερινή συναλλακτική λειτουργία του ΧΑ χαρακτηρίζεται από μεγάλο συγκεντρωτισμό, καθώς οι 5 τραπεζικές ΑΧΕ εκτελούν περίπου το 63% του ημερήσιου τζίρου, με τις 21 ιδιωτικές το 25% και τα υπόλοιπα remote members το 12%.

Η περίοδος της οικονομικής κρίσης, η οποία συνοδεύθηκε από την περίοδο του Covid, επέδρασε καταλυτικά στον τρόπο λειτουργίας των χρηματιστηριακών εταιρειών.
Η συρρίκνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μετοχές –λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα–, σε συνδυασμό με τις σημαντικές αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής των συναλλαγών λόγω των περιορισμών του Covid, υποχρέωσαν τις χρηματιστηριακές εταιρείες να προσαρμόσουν με ιδίους πόρους, χωρίς καμία επιδότηση ή άλλης μορφής ενίσχυση, τα συστήματά τους, τη λειτουργία τους, την επικοινωνία με τους πελάτες τους, σε νέα μοντέλα, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου επενδυτικές υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες τους.

Η ραγδαία αλλαγή του προτύπου ιδιώτη-πελάτη, όπου, πλέον, ιδιαίτερα στις νέες γενιές, η τεχνολογία και η πρόσβαση στην αγορά μέσω κινητού ή πλατφόρμας αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο για τη δραστηριοποίησή του, οδήγησε τις χρηματιστηριακές στο να επενδύσουν σε τέτοια εργαλεία, ώστε να προσελκύσουν αυτό το τμήμα του επενδυτικού πελατολογίου.

Η διατήρηση και, σε πολλές περιπτώσεις, η αναβάθμιση των τμημάτων αναλύσεων όσων χρηματιστηριακών επένδυσαν σε αυτήν την υπηρεσία προσέλκυσαν ξένους και εγχώριους θεσμικούς επενδυτές.

Παράλληλα, υπήρξε, και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, η «επένδυση» σε τμήματα και υπηρεσίες investment banking, όπου οι προμήθειες είναι σημαντικά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των συναλλαγών.

Οι ημεδαπές τραπεζικές και ιδιωτικές ΑΧΕ, μέσα από μια επίπονη και μακρά περίοδο εσωτερικής τους μετάλλαξης, η οποία απαίτησε και σημαντικές επενδύσεις, καλύπτουν σήμερα το σύνολο των επενδυτικών αναγκών των επιμέρους προφίλ των επενδυτών και επανήλθαν, πλέον, σε κερδοφορία όσον αφορά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Οι προκλήσεις και οι επερχόμενες κανονιστικές αλλαγές, το προσεχές διάστημα, είναι πολλές για τη χρηματιστηριακή αγορά και τους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Η επιτυχής όμως αντιμετώπιση των αρνητικών γεγονότων της προηγούμενης δεκαετίας αποτελεί παρακαταθήκη και προσδίδει αισιοδοξία και πεποίθηση ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες διαθέτουν τις δυνατότητες να συνεχίσουν την επιτυχή μετάβαση και προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ