Τις προθέσεις τους, όσον αφορά στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των ευάλωτων δανειοληπτών, θα κληθούν να αποκαλύψουν σε περίπου ένα μήνα οι τέσσερις επενδυτές που παρέμειναν στην «κούρσα» της διεκδίκησης, συμμετέχοντας ενεργά και στην πρόσφατη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ο λόγος για τα funds Fortress, Bain, Christofferson (CRC) και Kaican Hellas, σε σύμπραξη με τη Beaumont, τα οποία περίπου στις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, έτσι ώστε στη συνέχεια, να επιλεγεί αυτό που θα μπορέσει να αποκτήσει τον Φορέα. «Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πάρουν ΦΕΚ οι υπουργικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν μία σειρά από ζητήματα: από το μηνιαίο μίσθωμα, την option επαναγοράς και το τίμημα μέχρι τα κόστη νομιμοποίησης και συντήρησης», σχολιάζουν στο NPL Confidential αρμόδιες πηγές.

Ειδικά ως προς τα τελευταία, οι πληροφορίες θέλουν αυτά να επιβαρύνουν τους οφειλέτες. «Από τη στιγμή που μία κατοικία φέρει αυθαιρεσίες, οι οποίες προφανώς έγιναν από τον οφειλέτη, τα κόστη νομιμοποίησης σε περίπτωση επαναγοράς είναι λογικό να βαρύνουν εκείνον. Το ίδιο ισχύει και για τα κόστη συντήρησης», τονίζουν πηγές που παρακολουθούν τις σχετικές διεργασίες. 

Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργικές αποφάσεις θα ενσωματώνουν κρίσιμες παραμέτρους των όσων συζητήθηκαν με τους επενδυτές, στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, με εξαίρεση, προφανώς, το αίτημά τους για χορήγηση κρατικών εγγυήσεων. Ήδη, άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον, εισήγαγε σειρά νομοθετικών τροποποιήσεων, με στόχο να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον τους, όπως, για παράδειγμα, την έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς, όταν το ακίνητο που είναι να αποκτήσει ο Φορέας βγαίνει σε πλειστηριασμό.