Από την Παρασκευή Μπούρα, Ψυχολόγο, ομαδική αναλύτρια

Η μελαγχολία μετά τις διακοπές (Post Holiday Depression) είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους, εργαζόμενους και μη, κατά την επιστροφή τους στη ρουτίνα. Χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θλίψης, άγχους και στρες, καθώς τα άτομα επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους. Μπορεί δε να εκδηλωθεί μέσω διαφόρων ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων, τα οποία ποικίλλουν σε ένταση και διάρκεια, αλλά γενικά περιλαμβάνουν:

Ψυχολογικά συμπτώματα

  • Αλλαγές διάθεσης

Θλίψη ή κατάθλιψη: Μια διάχυτη αίσθηση θλίψης ή ήπιας κατάθλιψης μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Το άτομο προσπαθεί να αποφύγει τις υποχρεώσεις του, τόσο τις επαγγελματικές όσο και τις κοινωνικές, ακόμη και πράγματα που θα έκανε με ευχαρίστηση πριν από τις διακοπές του.

Ευερεθιστότητα: Αυξημένη ευερεθιστότητα ή απογοήτευση με τις καθημερινές εργασίες και ευθύνες. Κάνει πράγματα με νευρικότητα και ολοκληρώνει νωχελικά τις ευθύνες του.

  • Γενικό άγχος

Αισθήματα άγχους ή νευρικότητας για την επιστροφή στην εργασία ή τις καθημερινές ευθύνες και την ξαφνική μετάβαση από τη χαλάρωση σε ένα επιφορτισμένο με υποχρεώσεις πρόγραμμα. Το άτομο έχει ξεσυνηθίσει την πίεση της καθημερινότητας και ξαφνικά επιστρέφει στην «αρένα» εκτός ρυθμού. Τα κίνητρά του είναι μειωμένα και ψάχνει «εθελοντές» ώστε να μετακυλίσει τις ευθύνες του μέχρι να επανέλθει σε πρόγραμμα.

  • Ανησυχία

Γενική αίσθηση ανησυχίας και ανάγκη αναθεώρησης της καθημερινότητας, που προκαλεί ταραχή και ασκεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο ίδιο το άτομο. 

Άνθρωποι που έχουν βιώσει αυτήν τη μελαγχολία την περιγράφουν σαν μια κρίση πανικού, αρκετά γενικευμένη, σαν μια υπερένταση που χρειάζεται ίσως και 48 ώρες μέχρι να εξασθενήσει. Πιο πιθανό είναι να εμφανίσουν συμπτώματα τα άτομα που κατέχουν διευθυντικές θέσεις, οι άνθρωποι που τρέχουν να προλάβουν κάποια προθεσμία –μαθητές, λογιστές, δικηγόροι– και όσοι έχουν πολλαπλά καθήκοντα. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ