Σε λίγες μέρες, στις 3 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η νέα –έκτακτη- γενική συνέλευση μετόχων της Attica Bank που θα εγκρίνει τους όρους της απορρόφησης της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει επίσης την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank

Αμέσως μετά τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης θα έρθουν -έχει γίνει από καιρό η σχετική προετοιμασία- οι εγκρίσεις των εποπτικών αρχών δηλαδή της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Ανταγωνισµού.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους 675,1 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Φθινόπωρο περί τα τέλη Οκτωβρίου.

  • Περίπου 475,1 εκατ. ευρώ θα καταβάλει σε µετρητά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και 200 εκατ. ευρώ θα καταβάλει σε µετρητά η Thrivest.

Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης µετοχών (warrants) υπέρ των µετόχων που θα συµµετάσχουν στην αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου.

  • Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων µετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και 735 εκατ. ευρώ.

CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού έχει ήδη παρουσιάσει στους βασικούς μετόχους το Επιχειρηματικό Σχέδιο (business plan) της νέας τράπεζας που θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την επιστροφή σε σταθερή κερδοφορία που θα επιτρέψει την διανομή μερίσματος από την χρήση του 2028.

Η νέα Attica Bank θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό που υπάρχει στην αγορά των µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων, καθώς στην μεγάλη πλειοψηφία τους δηλώνουν «αποκλεισμένες» από τις συστημικές τράπεζες.

Η νέα Attica Bank (με όποιο όνομα επιλεγεί για την νέα προσπάθεια) θα διαθέτει υψηλή ρευστότητα και ανταγωνιστική τιµολόγηση των καταθέσεων σε σχέση µε το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.