Το διαμάντι -2.492 καρατίων- είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τέτοιου είδους ανακάλυψη στον κόσμο, έναν αιώνα μετά τον εντοπισμό ενός πολύτιμου λίθου 3.106 καρατίων στη Νότια Αφρική το 1905. Αυτή η πέτρα, γνωστή ως διαμάντι Cullinan, κόπηκε σε εννέα μεγάλα κομμάτια, πολλά από τα οποία ενσωματώθηκαν στα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος.

Ο Lucara είπε την Τετάρτη ότι το διαμάντι ανακαλύφθηκε στο ορυχείο Karowe Diamond στη βορειοανατολική Μποτσουάνα χρησιμοποιώντας τεχνολογία ακτίνων Χ. Η εταιρεία εξόρυξης δεν έδωσε την αξία της «υψηλής ποιότητας» πέτρα. «Είμαστε εκστασιασμένοι με την ανάκτηση αυτού του εκπληκτικού διαμαντιού 2.492 καρατίων», δήλωσε ο William Lamb, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lucara.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Getty Images την Πέμπτη έδειξαν τον Πρόεδρο της Μποτσουάνας Μοκγκουέτσι Μασίσι να κρατά το διαμάντι 2.492 καρατίων στο γραφείο του στην πρωτεύουσα της Γκαμπορόνε. Η Μποτσουάνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διαμαντιών στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πέρυσι, σύμφωνα με την GlobalData.