Τέσσερις νορβηγικές εταιρείες έχουν συνάψει σύμβαση για την κατασκευή του μεγαλύτερου ηλεκτρικού πλοίου Ro-Pax στον κόσμο, που θα εκτελεί δρομολόγια στη Νότια Αμερική. Το πλοίο θα έχει μήκος 130 μέτρα, χωρητικότητα 2.100 επιβατών και 225 αυτοκίνητα.

Οι Corvus Energy, The Switch, Wärtsilä και Zinus συμμετέχουν στο έργο και το πλοίο θα κατασκευαστεί στην Αυστραλία. Το νέο project αντανακλά την παγκόσμια ηγετική θέση της Νορβηγίας στα ηλεκτρικά επιβατηγά πλοία, καθώς και στα πλοία χαμηλών εκπομπών γενικότερα. Επιπλέον, η Νορβηγία διαθέτει ένα πλήρες θαλάσσιο οικοσύστημα και μια εθνική στρατηγική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των πράσινων θαλάσσιων εξαγωγών. «Μέχρι στιγμής τα καταφέραμε γιατί η Νορβηγία έχει μια πλήρη θαλάσσια αλυσίδα αξίας για ηλεκτρικά πλοία», δηλώνει η Ada Jakobsen, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Maritime CleanTech, ενός κορυφαίου βιομηχανικού συμπλέγματος.

H Corvus Energy, ένας παγκόσμιος πάροχος ναυτιλιακών λύσεων μηδενικών εκπομπών, θα προμηθεύσει τα συστήματα μπαταριών για το έργο. Με περισσότερο από 40 MWh αποθήκευσης ενέργειας, θα είναι το μεγαλύτερο σύστημα μπαταρίας που θα εγκατασταθεί σε ένα πλοίο – τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την τρέχουσα μεγαλύτερη εγκατάσταση. Οι τέσσερις συμβαλλόμενες εταιρείες βρίσκονται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων η μία από την άλλη, κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νορβηγίας. Η εγγύτητα και η κοινή ναυτική τους παράδοση διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ τους.

H νορβηγική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια εθνική πρωτοβουλία “πράσινων” εξαγωγών για την ναυτιλιακή βιομηχανία. Αυτό σημαίνει, εν μέρει, ότι η κρατική υποστήριξη για τη ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί τη βάση σχεδόν κάθε πράσινης πρωτοβουλίας καινοτομίας.