Όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, το τελευταίο πράγμα που θες να χρειαστείς (μετά το γιατρό) είναι την ασφαλιστική σου εταιρεία.

Παρόλα αυτά δεν μπορείς να ταξιδεύεις χωρίς ασφάλεια για το όχημά σου, διότι δεν στο επιτρέπει ο νόμος και η χώρα δεν θα σε αφήσεις να περάσεις τα σύνορα (πάντως για μεγάλα ταξίδια προτείνουμε να αγοράσεις και ασφάλεια ταξιδιού). Το Pricefox, η κορυφαία πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου, καταρρίπτει τους μύθους γύρω από την πράσινη κάρτα και σε ενημερώνει με λεπτομέρειες για το τι να περιμένεις.

Μύθος 1ος: η πράσινη κάρτα επεκτείνει το συμβόλαιο ασφάλειας οχήματος που έχεις στο εξωτερικό

Η πράσινη κάρτα ΔΕΝ είναι επέκταση της ισχύος του συμβολαίου ασφάλειας αυτοκινήτου που έχεις αυτή τη στιγμή.

Η πράσινη κάρτα εγγυάται την κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και τη συμμόρφωση με τις διεθνείς απαιτήσεις ασφάλισης. Με άλλα λόγια πιστοποιεί ότι είσαι ασφαλισμένος στη χώρα σου, πληοείς τα κριτήρια για την ασφάλιση και επεκτείνει την βασικότερη όλως των καλύψεων, την Αστική Ευθύνη.

«Ναι, αλλά εγώ θέλω να ασφαλιστώ για περισσότερες καλύψεις.»

Σε αυτήν την περίπτωση, απευθύνσου στην ασφαλιστική σου εταιρεία ή τον διαμεσολαβητή σου για να μάθεις αν σου προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να σε ασφαλίσουν με περισσότερες καλύψεις πέρα από την αστική ευθύνη αν για παράδειγμα έχεις επαγγελματικό όχημα, ταξιδεύεις με φορτίο κά. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει επιπλέον κόστος.

Η μόνη κάλυψη που μπορεί να έχεις διεθνή ισχύ ή τουλάχιστον να ισχύει σε περισσότερες χώρες του εξωτερικού είναι η οδική βοήθεια. Αυτό όμως εξαρτάται από το δίκτυο της εταιρείας που στο παρέχει, δηλαδή κατά πόσο το δίκτυο επεκτείνεται και σε άλλες χώρες.

Μύθος 2ος: χρειάζεται να πληροίς συγκεκριμένα κριτήρια για να βγάλεις πράσινη κάρτα

Η μόνη προϋπόθεση που υπάρχει για να βγάλεις πράσινη κάρτα είναι ότι πρέπει να έχεις ασφαλισμένο το όχημα σου. Αυτό όμως είναι δεδομένο, αφού στην Ελλάδα η ασφάλεια οχήματος είναι υποχρεωτική (κι εσύ δεν είσαι ένα από τους 700.000 ιδιοκτήτες που κυκλοφορούν χωρίς ασφαλισμένο όχημα, σωστά;).

Η διαδικασία έκδοσης είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:
Από την ασφαλιστική σου εταιρεία (κόστος 0€).
Από τον γκισέ στα σύνορα της χώρας (κόστος ~10€).

Καλείς την εταιρεία σου ή τον ασφαλιστικό σου διαμεσολαβητή και ενημερώνεις ότι χρειάζεσαι πράσινη κάρτα. Δίνεις τα στοιχεία σου (αριθμό συμβολαίου, ονοματεπώνυμο, αριθμό πινακίδας κλπ) και η εταιρεία σε προμηθεύει με την κάρτα. Η χορήγησή της γίνεται δωρεάν. Θα χρειαστεί να δηλώσεις όλους τους πιθανούς οδηγούς που θα οδηγήσουν το αυτοκίνητο στο εξωτερικό (π.χ. ο φίλος/η σου, ο/η σύζυγος, το παιδί σου).

Όταν θα περνάς από τα σύνορα με το αυτοκίνητό σου, ζήτα να σου εκδώσουν την πράσινη κάρτα . Απευθύνεσαι στους ανθρώπους στον γκισέ κι εκείνοι σε εξυπηρετούν. Πιθανόν να έχεις ένα κόστος της τάξεως των 10€. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σου, την ταυτότητα σου και την άδεια οδήγησης σου (δηλαδή τα αυτονόητα αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό).

Μύθος 3ος: αν ταξιδεύω εντός της Ε.Ε. δεν χρειάζομαι πράσινη κάρτα

Η πράσινη κάρτα δεν είναι σαν την ταυτότητά σου.

Οι χώρες στις οποίες γίνεται δεκτή η πράσινη κάρτα, είναι οι χώρες που συμμετέχουν στο Σύστημα Πρασίνων Καρτών και είναι 45 στο σύνολο. Μπες στο άρθρο του Pricefox για να δεις αναλυτικά όλη τη λίστα. Πάντως οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν στο σύστημα.

Καλό είναι να θυμάσαι ότι η ισχύς της πράσινης κάρτας είναι η ίδια με του συμβολαίου σου. Όταν λήξει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου σου, λήγει αμέσως και η πράσινη κάρτα σου. Εξαίρεση αποτελούν οι πράσινες κάρτες ορισμένων εταιρειών που μπορεί να τις εκδώσουν με συγκεκριμένη διάρκεια και να λήγουν πριν το συμβόλαιό σου.

Πριν ταξιδέψεις, έλεγξε ότι τα στοιχεία πάνω στην πράσινη κάρτα είναι τα σωστά, ότι η πράσινη κάρτα δεν λήγει πριν γυρίσεις πίσω και ότι δεν διέρχεσαι από καμιά χώρα που δεν συμμετέχει στο Σύστημα Πράσινων Καρτών.

Αν είσαι πελάτης του Pricefox, μπορείς απλά να στείλεις ένα email στο support@pricefox.gr ή να καλέσεις στο 210 3000 450 και η ομάδα εξυπηρέτησής θα σε καθοδηγήσει σχετικά με τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να λάβεις την πράσινη κάρτα σου γρήγορα. Αγοράζοντας ασφάλεια αυτοκινήτου από το Pricefox όχι μόνο εξοικονομείς 40% στα ασφάλιστρά σου, αλλά έχεις δίπλα σου εξειδικευμένους συμβούλους που θα σε καθοδηγήσουν σε κάθε βήμα και λαμβάνεις το συμβολαιο στο email σου μέσα σε λίγα λεπτά.