Σχεδόν γεμάτες είναι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το ράλι των τιμών που ανέκυψε εξαιτίας των φόβων για τους κινδύνους εφοδιασμού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα επίπεδα αποθήκευσης στην ήπειρο έφτασαν στο 90% της χωρητικότητάς τους στις 19 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο κυμαίνονταν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίς την Τετάρτη, έχοντας χάσει 4,7% μία ημέρα νωρίτερα, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης από τον Ιούνιο. Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο, ενισχύεται κατά 1% στα 38,34 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα μεγάλα αποθέματα συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων προσφοράς. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ελαφρώς λιγότερο γεμάτοι από ό,τι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο τους.

Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με ξαφνικές διακοπές της προσφοράς. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συζητούν για το πώς θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ροές του ρωσικού αγωγού όταν λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο τέλος του έτους.

“Τυχόν διαταραχές εκεί ή μη προγραμματισμένες παρατάσεις συντήρησης θα συνοδεύονται πιθανότατα από μια νευρική αντίδραση της αγοράς”, δήλωσε ο αναλυτής της Rystad, Christoph Halser, προσθέτοντας ότι οι ροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές δεδομένου ότι η Ευρώπη προσελκύει λιγότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.