Σε ποσό – ρεκόρ έφθασε το α΄τρίμηνο του 2024 το παγκόσμιο χρέος, αυξανόμενο κατά 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις τρεις μήνες.

Αυτό το ντόμινο δανεισμού αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη τάση σε όλες τις οικονομίες. Ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ήταν οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στις προηγμένες οικονομίες, η Κίνα, η Ινδία και το Μεξικό κατείχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις αναδυόμενες αγορές. Συνολικά, ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ έφτασε στο 333%, καθώς το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τα αυξανόμενα χρέη εν γένει, συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Αυτό το γράφημα δείχνει το stock του παγκόσμιου χρέους το 2024, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).

Ένα αυξανόμενο βουνό χρέους

Παρακάτω, αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο το παγκόσμιο χρέος ανέβηκε στο ιστορικό υψηλό των 315,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024:

 

Από την έναρξη της πανδημίας, το χρέος έχει αυξηθεί κατά 21%, προσθέτοντας 54,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο σύνολο.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους κατέχουν οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, στα 94,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο κρατικός δανεισμός ακολουθεί πίσω στα 91,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εν τω μεταξύ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει χρέος 70,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα νοικοκυριά έχουν 59,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.