Πριν από 30 περίπου μήνες, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ, ξεκίνησε ένα νέο -μετά την Chipita- επιχειρηματικό εγχείρημα που σιγά-σιγά εξελίχθηκε σ’ έναν από τους δυναμικότερους ομίλους τροφίμων στην Ελλάδα.

Η Bespoke SGA Holdings απαρτίζεται από την μητρική εταιρεία, την  ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, την βιομηχανία αλλαντικών Νίκας, την Αμβροσία ΑΕ, την “Ελληνικοί Χυμοί”  και τις θυγατρικές της.

Το επόμενο βήμα του εντυπωσιακού ομίλου είναι η δημιουργία μιας θυγατρικής στην αμερικανική αγορά…

  • Στην Bespoke USA LLC, η εταιρεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου συμμετέχει με ποσοστό 51%. Η  κύρια δραστηριότητά της είναι η εμπορία των προϊόντων Bespoke στις ΗΠΑ.


Στην σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, η Bespoke SGA Holdings μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία ελέγχει πλέον  το 66,1%.

Τον Ιούνιο 2023 η “Αμβροσία” που δραστηριοποιείται στην αγορά έτοιμων φαγητών και σαλατών μετατράπηκε σε ΑΕ ενώ εξοφλήθηκε και το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων. Την ίδια χρονιά μεταφέρθηκε το σύνολο της παραγωγής αλλαντικών της “ΕΔΕΣΜΑ” στο εργοστάσιο της ΝΙΚΑΣ στον Άγιο Στέφανο.

Στις δύο ιστορικές καραμελοποιίες, τη ΛΑΒΔΑΣ και την OLYMPIC HERMES Α.Ε. ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ελέγχει πλέον το 75%.

Στην περσινή  -πρώτη ολοκληρωμένη δωδεκάμηνη – χρήση, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε  199,860 εκατ. ευρώ.

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 39,422 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αρνητικό πρόσημο έχουν τα  EBITDA συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας των συγγενών εταιρειών το 2023, καθώς ανήλθαν σε -10,941 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και  -2,491 για την εταιρεία.

Τα καθαρά  χρηματοοικονομικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε -12,094 εκατ. ευρώ και στα -6.091 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.

Στα προ φόρων αποτελέσματα ο όμιλος έγραψε ζημιές -16,872 εκατ. ευρώ και η εταιρεία –10,819 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου αρνητικό ήταν και το τελικό αποτέλεσμα με τις ζημιές να διαμορφώνονται στα -16,491 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και για την εταιρεία στα -10,832 εκατ. ευρώ.

  •  Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό στο τέλος του 2023 ανέρχονταν σε 222,283 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 194,546 εκ.€ αφορούν μακροπρόθεσμο δανεισμό και τα υπόλοιπα βραχυπρόθεσμο.

Μέσα στο 2023 η εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί αποπλήρωσε μέρος του ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού  11,5 εκατ. μειώνοντας τον δανεισμό από 24,8 εκατ. ευρώ σε  13,3 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον μέσα στο 2024 η εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί» αποπλήρωσε ποσό  2 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον μακροπρόθεσμο δανεισμό της στα 11,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρήση η διοίκηση της Bespoke εκτιμά ότι θα έχει σημαντική αύξηση στα οικονομικά μεγέθη τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδοφορίας.