Έντονο προβληματισμό δημιουργεί η κυβερνητική πρόθεση επιβολής ψηφιακού τέλους συναλλαγών 2,4% επί των επιχειρηματικών δανειακών συμβάσεων.

  • Η εξαγγελία είναι ευθέως αντίθετη με τη νομοθετημένη γενική αρχή ότι τα τέλη χαρτοσήμου δεν δύνανται να επιβληθούν επί συναλλαγών, όπως οι δανειακές συμβάσεις μεταξύ υποκείμενων στο καθεστώς ΦΠΑ (έστω και ευκαιριακά) επιτηδευματιών.

Αλλωστε, η τυχόν διατήρηση της απαλλαγής από τέλη χαρτοσήμου (ψηφιακό τέλος συναλλαγής) των τραπεζικών δανείων, έναντι οιασδήποτε επιχειρηματικής δανειοδότησης εκτός τραπεζικού συστήματος δημιουργεί πλήρη στρέβλωση στην αγορά, καθιστώντας μη ανταγωνιστική οιαδήποτε μορφή χρηματοδότησης που δεν είναι τραπεζική.

Τη στιγμή μάλιστα που για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ιδίως μικρομεσαίων και νεοφυών η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι δυσχερής ή μη συμφέρουσα οικονομικά.

Ακόμη, η εν λόγω επιλογή καθίσταται ακόμη πιο προβληματική για τις περιπτώσεις των ομολογιακών δανείων, που υπόκεινται σε απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου εδώ και πολλές δεκαετίες, με βάση ειδική νομοθετική διάταξη.

Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου οι τράπεζες μόνο δεν επαρκούν για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης, η αύξηση του κόστους του εξωτραπεζικού δανεισμού με την επιβολή φορολογικού βάρους δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει σε βάρος των επενδύσεων.

Ενώ, για μια φορά ακόμη διατηρείται ένας προνομιακός χώρος στον τραπεζικό τομέα, χωρίς η αγορά να λειτουργεί με γνήσια ανταγωνιστικούς όρους.

 

  • {Η κυρία Ασπασία Μάλλιου είναι δικηγόρος και Tax Partner στη δικηγορική εταιρεία POTAMITISVEKRIS}