Πόσα δαπανούν τα ξενοδοχεία σε επενδύσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, τα ξενοδοχεία 1, 2 και 3 αστέρων δαπανούν ένα σημαντικό ποσοστό του τζίρου τους σε επενδύσεις για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση. Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία των τριών χαμηλότερων κατηγοριών δαπανούν διψήφιο ποσοστό επί του τζίρου τους για επενδύσεις σε σχέση με τα ξενοδοχεία των δύο υψηλότερων κατηγοριών, που δαπανούν μονοψήφιο ποσοστό.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα στοιχεία του 2022, τα ξενοδοχεία της χαμηλότερης κατηγορίας δαπάνησαν το 14,8% του τζίρου τους για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία 2 αστέρων διαμορφώθηκε στο 11,7% και για εκείνα των 3 αστέρων το εν λόγω ποσοστό ανήλθε στο 10,3%. Την ίδια στιγμή, τα ξενοδοχεία 4 αστέρων δαπάνησαν για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση το 6,4% του τζίρου τους και τα ξενοδοχεία της υψηλότερης κατηγορίας ξόδεψαν το 5,9% του κύκλου εργασιών τους.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι τα ξενοδοχεία 1-3 αστέρων έχουν πρόθεση να επενδύσουν σε δράσεις πράσινου μετασχηματισμού και ενεργειακής αναβάθμισης, για τις οποίες απαιτούνται σχετικά μικρά ποσά ανά ξενοδοχείο. Ωστόσο το υψηλό κόστος των τεχνικών λύσεων αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην υλοποίηση αυτών των επενδύσεων. Μέχρι σήμερα, πάντως, σημαντική μερίδα αυτών των ξενοδοχείων έχουν επενδύσει σε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και πράσινου μετασχηματισμού.

Μάλιστα, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων 1, 2 και 3 αστέρων που λένε πως προτίθενται να επενδύσουν για την απόκτηση των βασικότερων διαχειριστικών εργαλείων που βελτιώνουν σημαντικά και εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία των μονάδων (το PMS, το Channel Manager, το Booking Engine και το Reputation Management), υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης κάποιου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Πηγή: Greek Tourism & Hospitality Guide