Του κ. Γρηγορίου Άαρνε ΣακελλάρηΕπίκουρος Καθηγητής, Τομέας Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας, Τμήμα Γεωλογίας

Η μεταλλευτική έρευνα είναι η μια συνεχής, πολυεπίπεδη και δυναμική ερευνητική διαδικασία που στοχεύει στον εντοπισμό και στην αξιολόγηση μεταλλοφόρων εμφανίσεων, οι οποίες είναι δυνητικά εκμεταλλεύσιμες. Στη βόρεια Ελλάδα, κοιτασματολογικές έρευνες διεξάγονται τόσο από την ΕΑΓΜΕ και τις μεταλλευτικές-εξορυκτικές εταιρείες όπως η Eldorado Gold, όσο και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργασιών, όπως αυτές με τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Lorraine (Γαλλία), Erlangen και Aachen (Γερμανία). Η έρευνα είναι επικεντρωμένη στην μεταλλογενετική ζώνη της Σερβομακεδονικής και της μάζας της Ροδόπης και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, στη Χαλκιδική, στη Θάσο και στη Θράκη, όπου το επιβεβαιωμένο δυναμικό σε βασικά, πολύτιμα και σπάνια μέταλλα είναι μεγάλο.

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας εντοπισμού ενός κοιτάσματος, όλα τα διαθέσιμα γεωλογικά, γεωχημικά και γεωφυσικά δεδομένα αναλύονται, ερμηνεύονται και συνδυάζονται από έμπειρους γεωλόγους οι οποίοι θα διακρίνουν τις «υποσχόμενες» περιοχές με το υψηλότερο μεταλλευτικό δυναμικό (exploration targeting). Έτσι περιορίζονται σημαντικά οι περιοχές στις οποίες θα γίνει λεπτομερής γεωλογική έρευνα, και επισημαίνονται στόχοι για γεωτρητικά προγράμματα.

Η αξιολόγηση ενός κοιτάσματος, δηλαδή ο καθορισμός της γεωμετρίας, της ποιότητας και η ακριβής πρόβλεψη της ποσότητας του μεταλλεύματος, είναι ένα κρίσιμο στάδιο της μεταλλευτικής έρευνας αφού αυτή υποδεικνύει άμεσα και τον σχεδιασμό της εκμετάλλευσής του (μέθοδος εξόρυξης, κατανομή κεφαλαίων, υποδομές, βιωσιμότητα κτλ.). O υπολογισμός των αποθεμάτων ενός μεταλλοφόρου σώματος πραγματοποιείται από εξειδικευμένους γεωλόγους (resource geologists) με χρήση τρισδιάστατων λογισμικών (Vulcan, Surpac, Datamine κ.ά.) και με εφαρμογή γεωστατιστικών μεθόδων, λαμβάνοντας υπόψιν τον ορυκτολογικό και γεωχημικό χαρακτήρα του μεταλλεύματος καθώς και το γεωλογικό-τεκτονικό περιβάλλον. Τα τελευταία είναι και αυτά που καθορίζουν την θέση, το σχήμα και την έκταση του εμπλουτισμένου μεταλλεύματος.

Για τη μεταλλευτική-εξορυκτική εταιρεία τα οφέλη μιας εμπεριστατωμένης κοιτασματολογικής μελέτης είναι πολύ σημαντικά και περιλαμβάνουν τη μείωση του χρόνου έρευνας και των δαπανών, την αύξηση των αποθεμάτων, και ιδανικά την εξάλειψη του προϋπάρχοντος ρίσκου.

από newsletter του ΣΜΕ