Η αντιπολίτευση του ζητά ήδη να παραιτηθεί και από την Προεδρία των Η.Π.Α.

Η συμπολίτευση εκφράζει τη υποστήριξη της στην Αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις. Ο πλανήτης αναζητά τον ηγέτη που θα αντιπαρατεθεί με αξιώσεις στον Τραμπ.

  • «Ήταν μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας», έγραψε o Joe Biden.
  • «Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου»

Δήλωσε ότι θα μιλήσει στο έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα «με περισσότερες λεπτομέρειες» για την απόφασή του.

Η παραίτηση του Τζο Μπάιντεν  από τη Προεδρική κούρσα, δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι η Καμάλα Χάρις θα είναι η υποψήφια εκ μέρους των Δημοκρατικών απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ύπαρξη άλλων διεκδικητών του χρίσματος εκ μέρους των Δημοκρατικών, θα διαπιστωθεί στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Ωστόσο, η Χάρις έχει πλέον το προβάδισμα, μετά και από την στήριξη πoυ δημόσια της προσέφερε ο Μπάιντεν, οι Κλίντον και οι Ομπάμα .

Καθοριστικοί παράγοντες για την τελική επιλογή του υποψηφίου Προέδρου, είναι αφ’ ενός ο κύκλος των χορηγών και αφ’ ετέρου οι διάφορες ομάδες εθελοντών υποστηρικτών, οι οποίες απαρτίζονται από άτομα μεγάλης επιρροής.

Η οργάνωση συγκέντρωσης κεφαλαίων υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος ActBlue ανακοίνωσε το βράδυ χθες Κυριακή πως κατέγραψε το υψηλότερο ποσό που εξασφαλίστηκε μέσα σε μια μέρα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου, αφού ο πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα και υποστηρίζει την αντιπρόεδρό του Kamala Harris για να είναι η υποψήφια της παράταξης.

  • «Ως τις 21:00 (τοπική ώρα· ως τις 04:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), η βάση του κόμματος είχε συγκεντρώσει 46,7 εκατομμύρια δολάρια (42,8 εκατ. ευρώ) μέσω της ActBlue μετά την έναρξη της εκστρατείας της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις.
  • Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέσα σε μια μέρα στον (προεκλογικό) κύκλο του 2024»

διαβεβαίωσε μέσω X η οργάνωση αυτή, η οποία συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω διαδικτύου για τους υποψήφιους των Δημοκρατικών

Η Καμάλα Χάρις το 2020 είχε διεκδικήσει, ανεπιτυχώς, το χρίσμα της προεδρικής υποψηφίου, φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη μιγάς, γυναίκα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι χορηγοί του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν οι πρώτοι που διεμήνυσαν ότι δεν επρόκειτο να σπαταλήσουν τα κεφάλαιά τους σε μια υποψηφιότητα Μπάιντεν καταδικασμένησε πανωλεθρία.

Οι σφυγμομετρήσεις, μετά την ένοπλη επίθεση κατά του Τραμπ στην Πενσιλβάνια δείχνουν Τραμπ. To 70% όσων από τους ερωτώμενους έχουν δηλώσει πως θα ψηφίσουν Δημοκρατικούς, αμφιταλαντεύονται μεταξύ Δημοκρατικών και ανεξάρτητων υποψηφίων. Πάντως, η εφημερίδα «Washington Post», συνδυάζοντας τα ευρήματα 11 διαφορετικών δημοσκοπήσεων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Χάρις θα είχε καλύτερη απόδοση από τον Μπάιντεν, αλλά χωρίς κάποια θεαματική διαφορά. Οπως και να ’χει, ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε οποιονδήποτε είχε απέναντί του, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

  • Στις 5.505 μονάδες ο S&P500, με απώλειες -1,97% την προηγούμενη εβδομάδα, σε futures και “τιμολόγηση” των bonds στρέφεται-ήδη- από την προσυνεδρίαση η προσοχή των traders.