Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4583/2018 (άρθρα 4.1.6 και 5.4.5) και την πρόσφατη απόφαση της Εποπτικής Αρχής (Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)/Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ)) που εξέδωσε το από 18.05.2023 έγγραφο με τον τίτλο «Οδηγίες επι συγκεκριμένων ζητημάτων διανομής ασφαλιστικών προϊόντων (ν. 4583/2018)», εκφράζει προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) την απαίτηση να εφαρμοστεί ο αγγλικός όρος «BROKER» σύμφωνα με την διεθνή πρακτική αποκλειστικά για τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές που έχουν την ιδιότητα του Μεσίτη Ασφαλίσεων και για καμιά άλλη από τις κατηγορίες διαμεσολαβητών.

Η διοίκηση του ΣΕΜΑ κρίνει απαραίτητη αυτή την διευκρίνιση προς το Γ.Ε.ΜΗ., προκειμένου να σταματήσει η σύγχυση των καταναλωτών και να και να διασφαλιστεί η σαφήνεια της ιδιότητας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.

Μάλιστα, ο ΣΕΜΑ έχει ολοκληρώσει και την διαδικασία κατοχύρωσης  του  σήματος υπηρεσιών «Μεσίτες Ασφαλίσεων – Insurance Brokers» – με αριθμό 307/18.6.2021 – κλάση 36 Μεσιτεία Ασφαλιστική – Υπηρεσίες Ασφάλισης καθώς και έχει καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα προς την Εποπτική Αρχή (ΔΕΙΑ).

Επιπλέον, για τους Διαμεσολαβητές – πλην των Μεσιτών – που έχουν ήδη καταθέσει στο Γ.Ε.ΜΗ. τον όρο αυτό και τον έχουν καταχωρήσει, ο ΣΕΜΑ ζητά να τους γνωστοποιηθεί ότι δεν δικαιούνται να τον χρησιμοποιούν και θα διαγραφεί ή άλλως, κατά την ανανέωση της αδειάς των, να μη τον δέχονται στην επωνυμία ή διακριτικό τίτλο των λοιπών διαμεσολαβητών, πλην των Μεσιτών.

Ο  ΣΕΜΑ ζητά από την ΚΕΕΕ να μεταβιβάσει  το αίτημα, σε όλο το δίκτυο των Επιμελητηρίων της Ελλάδας και εφαρμοστεί άμεσα η σχετική οδηγία.