«Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός προς όφελος της αγοράς και του καταναλωτή, είναι να υπάρχει ένα πλήθος ισχυρών μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε, επομένως, πολιτικές οι οποίες διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Και όχι πολιτικές που κάνουν τις μεγάλες ακόμη μεγαλύτερες».
Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι αν και η κυβέρνηση έλαβε κάποια μέτρα, το πρόβλημα της ακρίβειας και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων διατηρείται.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, σημειώνοντας την εκτίμησή του ότι «αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μείωσή του δεν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές, εμείς λέμε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι απαραίτητο, ώστε να μπει ένα φρένο στο σπιράλ των ανατιμήσεων».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι η ελλιπής λειτουργία του ανταγωνισμού. Όπως είπε:
«Μέχρι τώρα συζητάμε για το υπαρκτό πρόβλημα της αισχροκέρδειας από ορισμένες πολυεθνικές. Είχαμε τη σχετική επιστολή του πρωθυπουργού και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις. Και ορθώς, γιατί δεν μπορεί ένα προϊόν να πωλείται σε διαφορετική τιμή στην Ελλάδα και σε διαφορετική τιμή σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά ευρωπαϊκοί κανόνες περί ανταγωνισμού υπάρχουν. Η τήρησή τους είναι δική μας υπόθεση».
Ο πρόεδρος πρόσθεσε:
«Και δεν αναφέρομαι μόνο στις καταχρηστικές πρακτικές πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές και κρίσιμες αγορές υπάρχουν συγκεντρώσεις και ολιγοπωλιακές δομές, που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό. Μιλάμε δηλαδή για δημιουργία καρτέλ που επιβάλουν άνισους όρους ανταγωνισμού με μεγάλες χαμένες τις μικρές επιχειρήσεις. Και βεβαίως τους καταναλωτές».
Στην συνέχεια ως παράδειγμα ανέφερε ότι «υπήρξε ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ψηφιακές πλατφόρμες, μέσω των οποίων χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις προωθούν και πωλούν τα προϊόντα τους.
Η συγκέντρωση της συγκεκριμένης αγοράς οδήγησε, αναπόφευκτα, σε αύξηση των τιμών. Επίσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις που προμηθεύουν τις μικρότερες με ενέργεια και βασικά αγαθά, αύξησαν τα τελευταία δύο χρόνια την κερδοφορία τους. Οι μικρές, αντίθετα, οδηγήθηκαν σε ασφυξία».
Ζήτημα άνισου ανταγωνισμού, όμως, όπως εκτιμά ο πρόεδρος, υπάρχει και ως προς τον τραπεζικό δανεισμό, «στον οποίο, πρόσθεσε, η πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων είναι περιορισμένη έως ανύπαρκτη, σε σχέση με τις μεγάλες».
«Πώς είναι δυνατόν μια μικρομεσαία επιχείρηση να γίνει ανταγωνιστική, όταν παλεύει να αναπτυχθεί χωρίς χρηματοδότηση;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι «ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός προς όφελος της αγοράς και του καταναλωτή, είναι να υπάρχει ένα πλήθος ισχυρών μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων».
Όπως είπε, χρειαζόμαστε πολιτικές οι οποίες διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Και όχι πολιτικές, που κάνουν τις μεγάλες ακόμη μεγαλύτερες.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι σήμερα λειτουργούν στη χώρα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από αυτές κάποιες θα κάνουν το βήμα της συγχώνευσης αλλά είναι και πάρα πολλές αυτές που, είτε δεν θα θελήσουν, είτε – για μια σειρά από λόγους- δεν θα καταφέρουν να μεγαλώσουν με αυτό τον τρόπο.
«Προφανώς η επιβίωση δεν είναι εξασφαλισμένη για καμία επιχείρηση. Είναι όμως σημαντικό να αποφύγουμε ένα κύμα λουκέτων στις μικρές επιχειρήσεις» όπως είπε.
Γι’ αυτό ζητάμε, συνέχισε, να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Να υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, να στηριχθούν οι παραγωγικές επενδύσεις και από μικρές επιχειρήσεις, σε όλους τους τομείς: από τον πρωτογενή τομέα, μέχρι τη μεταποίηση και να μπορούν να αξιοποιήσουν εργαλεία χρηματοδότησης και μεταρρυθμίσεις, που λειτουργούν υπέρ του ανταγωνισμού και που επιτρέπουν την είσοδο και την ανάπτυξη περισσότερων επιχειρήσεων.
«Για να έχει διάρκεια η ανάπτυξη, πρέπει πάνω από όλα να είναι δίκαιη. Και αυτό επιτυγχάνεται όταν το κράτος διασφαλίζει ίσους όρους και κανόνες ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς. Και να μη χρειάζονται οριζόντια μέτρα, επί δικαίων και αδίκων» σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος.