Αν οι δημόσιοι φορείς κρίνονταν με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα τους, τότε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), δηλαδή η ρυθμιστική αρχή για τις αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και των ταχυδρομείων, θα έπρεπε να «βραβεύεται» κάθε χρόνο!
Γιατί κέρδη προ φόρων 45,969 εκατ. ευρώ δεν θα πρέπει να έχουν και πολλοί δημόσιοι φορείς.
Το νούμερο προκύπτει από τον ισολογισμό της ΕΕΤΤ που δημοσιεύεται στην Έκθεση Πεπραγμένων της αρχής για το 2017. Όπου έχει πολλά ωραία και ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως, για παράδειγμα, ότι:
- από το 2015 η διοίκηση της ΕΕΤΤ περιμένει από τα αρμόδια υπουργεία να εκδώσουν τις αποφάσεις με τις οποίες θα περάσουν από τα ταμεία της επιτροπής στα κρατικά ταμεία ένα ποσό που ανέρχεται στα 69,4 εκατ. ευρώ!
Η ΕΕΤΤ έχει σημαντικά έσοδα, κυρίως από τα τέλη χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων και των τηλεφωνικών αριθμών, τα οποία καταβάλλονται σε ετήσια βάση από τους αδειοδοτημένους παρόχους, ενώ επιπλέον υπάρχουν και τα έσοδα από πρόστιμα.
Συνολικά, τα έσοδα της αρχής κινούνται στα επίπεδα των 40-41 εκατ. ευρώ με την ΕΕΤΤ να έχει σημαντικά έσοδα ακόμη και από τόκους καταθέσεων!
Τα χρήματα από τις δημοπρασίες φάσματος συχνοτήτων αποδίδονται απευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν προσμετρώνται στα έσοδα.
Τα έξοδα είναι γύρω στα 11 εκατ. ευρώ ετησίως, οπότε είναι προφανές ότι τα κέρδη είναι σημαντικά και βάσει της νομοθεσίας θα πρέπει να αποδίδονται -και ορθώς- σε ποσοστό 80% στον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα να χρησιμοποιούνται ως αποθεματικό και για δράσεις της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών. Από το 2000 έως το 2015, η ΕΕΤΤ έχει αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό 582,7 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση πεπραγμένων για το 2017.
- Γιατί ο πίνακας σταματά στο 2015;
Πολύ απλά, επειδή το κράτος δεν έχει προβεί στις ενέργειες για να πάρει τα χρήματα από τις χρήσεις του 2015 και του 2016!
Είναι χαρακτηριστικό τι αναφέρεται στην έκθεση:
- «Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΕΕΤΤ έτους 2015 και 2016, οι οποίες έχουν εγκριθεί από την Ολομέλεια της ΕΕΤΤ, το ποσό που θα έπρεπε να αποδοθεί στον κρατικό προϋπολογισμό το 2016 και 2017 διαμορφώνεται στο ύψος των 69.406.444,48 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν αποδόθηκε ούτε το 2016 ούτε το 2017, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ΕΕΤΤ προς τους αρμόδιους Υπουργούς, για έκδοση της προβλεπόμενης, κατά τις κείμενες διατάξεις, Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ)».
Δηλαδή, σε μία διετία που το κράτος αναζητούσε από παντού έσοδα και επέβαλλε φόρους για το οτιδήποτε, υπήρχαν περίπου 70 εκατ. ευρώ που «κάθονταν» στα ταμεία μίας ρυθμιστικής αρχής.
Η διοίκηση της οποίας, μάλιστα, πίεζε για να τα πάρει το κράτος!
Ενδεχομένως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν ήθελαν τα μέλη της ΕΕΤΤ και η αρχή έμεινε ακέφαλη για 1,5 χρόνο και στη συνέχεια ο πρόεδρος που ορίσθηκε έμεινε μόλις 1 χρόνο γιατί μετά αποφασίσθηκε η εκ νέου αλλαγή του, να είναι ένας λόγος για την καθυστέρηση στην είσπραξη των χρημάτων. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε πλέον μία “large” χώρα για να αφήνουμε 70 εκατ. ευρώ να είναι …παρκαρισμένα και να περιμένουν να τα πάρει κάποιος και να τα αξιοποιήσει….