Ομιλία με τίτλο «The Phoenix Effect: Greece is Back to the Investment Grade – The Impact on the International Financial Arena and the Major Opportunities Ahead» παρέθεσε στο πλαίσιο του Athens Riviera Summit 2024 o κ. Άλεξ Πατέλης, Chief Economic Advisor of the Greek Prime Minister.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, «το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα ξεπερνά το επίπεδο της ΕΕ, το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό -αν και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακομα για να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν ρεκόρ το 2022 αλλά και πάλι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι βασικό ζητούμενο. Η Ελλάδα παραμένει σε καλό επιπεδο ονομαστικού χρέους και αναμένεται να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη πττώση. Είμαστε ήδη 16 μονάδες παραπάνω από την Γαλλία πράγμα που κανείς δεν περίμενε. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Όπως ο ίδιος τόνισε: Αν ρωτήσετε σήμερα κάποιον στο δρόμο “τι νομίζετε ότι έχει κανει καλά αυτή η κυβέρνηση;” θα σας απαντήσει η ψηφιοποίηση.

Η πράσινη μετάβαση είναι το θέμα της εποχής και ως χώρα ευτυχώς έχουμε ήλιο και άνεμο και τα project για τις ΑΠΕ μας έχουν φέρει στην 4η θέση. Υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός αιτήσεων που εκκρεμούν για άδειες. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η αναβάθμιση του συστήματος ενέργειας και η διασύνδεσή του με άλλες χώρες.

Για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το νέο χάρτη που έχουμε δημιουργήσει, η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει, η βελτίωση των χρόνων απονομής δικαιοσύνης, οι ψηφιακές πληρωμές, η διασύνδεση με τα POS, και πολλές άλλες εφαρμογές.

Έχουμε εξαιρετικά πανεπιστήμια, όχι όμως αρκετό εργατικό δυναμικό εξειδικευμένο σε τεχνικό επίπεδο. Έχουμε επίσης την τεράστια πρόκληση της πράσινης ναυτιλίας, την απανθρακοποίηση.

Μία τεχνολογική εταιρεία θα μπορεί εύκολα πλέον να εγκατασταθεί στην Ελλάδα με τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί. Μεγάλη προτεραιότητα του κράτους είναι η αναβάθμιση του συστήματος υγείας. Έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Δεν θα είχε κανένα νόημα για την Ελλάδα να παραμείνει μία αναδυόμενη αγορά».