Στην εργαλειοθήκη που είναι απαραίτητη για να κλείσει ένα M&A deal αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην τελευταία συζήτηση της ημέρας, καθώς το πρώτο «Mergers & Acquisitions Summit» ολοκλήρωσε τις εργασίες του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος της Καθημερινής Ευγενία Τζώρτζη, συμμετείχαν ο Δημήτρης Ψαρρής, Managing Partner στην BAIN & Company, ο Γιάννης Κομνηνακίδης, Head of Middle East, Turkiye & Greece της Datasite, ο Κώστας Φουλίδης, Head of Investment Banking της Alpha Bank, και η Τζούλια Πουρναρά, Partner στην Platis Anastassiadis and Associates Law Firm.
Ο τομέας του M&A σημείωσε παγκοσμίως πτώση 15% το 2023, κυρίως λόγω του valuation gap μεταξύ πωλητών και αγοραστών, παρατήρησε ο κ. Ψαρρής. Αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στις σημαντικές αποδόσεις του χρηματιστηρίου, στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος των συναλλαγών και στη σημαντική ομαλοποίηση των επιτοκίων ως σημαντικών παραγόντων της υπό εξέταση αγοράς. «Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι έξω έχουμε διαθέσιμη πάρα πολλή ρευστότητα και πολλές ενδιαφερόμενες εταιρείες», ανέφερε, σημειώνοντας με αισιοδοξία ότι θα ξεκλειδώσουν νέα deals το 2024.
Ο κ. Κομνηνακίδης συμπλήρωσε ότι η αρχή του 2024 ξεκίνησε νωχελικά σε σύγκριση με το 2022-2023, ωστόσο ο όγκος συναλλαγών είναι πλήρως εναρμονισμένος με την αρχή του 2021. «Με απλούς αριθμούς, 4,5 στα 10 deals δεν ολοκληρώνονται», ανέφερε, τονίζοντας τις πολλαπλές προκλήσεις για το μέλλον του κλάδου. Ο κ. Κομνηνακίδης αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία ενός due diligence ελέγχου, με συνέπεια την εξοικονόμηση χρόνου. «Η αγορά Μ&A μας έχει προσφέρει ένα σεμινάριο μεταβλητότητας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στον κύκλο μιας συναλλαγής, η κ. Πουρναρά επισήμανε ότι η προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός. «Το πρώτο στάδιο μιας συναλλαγής αφορά το εύρος», τόνισε, σημειώνοντας ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα οφείλουν να έχουν πολύ καλή εικόνα της συναλλαγής και των στόχων που αυτή επιδιώκει. «Το δεύτερο στάδιο αφορά το βάθος», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν σε μια συναλλαγή και τη σημασία του να εντοπιστούν εγκαίρως και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.
«Είναι προφανές ότι όταν αυξάνεται το κόστος των δανειακών κεφαλαίων, ιδίως στο πλαίσιο συναλλαγών μεγάλης κλίμακας, αυξάνεται και το κόστος για τον αγοραστή. Συνεπώς, στο τέλος της ημέρας επηρεάζεται και ο αριθμός των συναλλαγών», παρατήρησε ο κ. Φουλίδης, συμφωνώντας με τα δεδομένα που εκτέθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές. «Το 2023 είχαμε μεγάλη μείωση στις συναλλαγές, τόσο στην εθνική όσο και στην παγκόσμια αγορά», διαπίστωσε στη συνέχεια, εκφράζοντας την ελπίδα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων που έχει ξεκινήσει να αποτελέσει θετικό παράγοντα στην επίτευξη νέων συναλλαγών.