Μετά από 12 ολόκληρα χρόνια οικονομικής ασφυξίας λόγω:

1. Της παντελούς συστηματικής και διαχρονικής ελλειψης εφαρμογής κανόνων ορθής κλινικής συνταγογράφησης , ως αποτέλεσμα της άκριτης πολιτικής και ψηφοθηρίας όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων; (Διαχρονικά σε αυτή τη χώρα οι διαμαρτυρίες κάποιων ομάδων ασθενών , επιχειρηματικών ομίλων ,βουλευτών κι άλλων πολιτικών προσώπων ,που παρωχημένα πια κάνουν τις καριέρες τους με το συνήθη τρόπο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων , συνεχίζουν να υπερισχύουν της Διεθνούς επιστημονικής γνώσης και της κοινής λογικής, ότι οι Διεθνείς κανόνες προστατεύουν την υγεία των πολιτών και το ασφαλιστικό σύστημα της εκάστοτε χώρας).

2. Της ελλιπούς χρηματοδότησης παρά την τεράστια αύξηση αναγκών του πληθυσμού , ειδικά μετά την πανδημία ;

3. Της έλλειψης συστηματικού ελέγχου κι επιβολής αυστηρής τιμωρίας στους παραβάτεςμε αποτέλεσμα να φορτωνόμαστε όλοι τιςπαρανομίες κάποιων ;

4. Των καθηλωμένων τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων από το 1991 και ταυτόχρονα υποτιμολογημένων κατά 41%; (Έχετε δει τις τιμές αποζημίωσης εργαστηριακών εξετάσεων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;).

5. Της εφαρμογής των δήθεν ποιοτικών κριτηρίων που μόνο ποιότητα δεν εξασφαλίζουν και αντί να μηδενίσουν το cb όπως μας υποσχεθήκατε , το εκτόξευσαν άνω του 50%;

6. Της διατήρησης ενός τεράστιου καταλόγου εξετάσεων διπλογραμμένων , κάποιων εντελώς απαρχαιωμένων στην κλινική τους εφαρμογή , που μπορούν να συνταγογραφηθούν χωρίς κλινικη χρησιμότητα (rational test ordering) για ευνόητους λόγους ;

7. Του γεγονότος ότι μετά από συντεχνιακές πιέσεις προστίθενται συνεχώς πανάκριβες μοριακές εξετάσεις , οι οποίες για πολλούς λόγους θα έπρεπε να εκτελούνται μόνον σε κάποια Δημόσια εργαστήρια; (Φυσικά χωρίς έλεγχο κι αυτές και χωρίς αύξηση του προυπολογισμού).

ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΝΑ ΑΠΕΡΓΕΙΣ;;

  • Η υπέρβαση του κλειστού προυπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις δεν είναι γρίφος.

Οφείλεται είτε σε αληθινή αύξηση αναγκών του πληθυσμού είτε σε αύξηση ψευδή , τεχνητή.

Και στις δυο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το Κράτος για την αντιμετώπιση τους.

Στην πρώτη περίπτωση , αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη να επιβάλλοντας κανόνες και αυστηρές ποινές για όσους δεν τους τηρούν.

Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν ευθυνόμαστε οι εργαστηριακοί ιατροί , όμως τελικά μόνον εμείς πληρώνουμε τις υπερβάσεις άλλων .

Το Κράτος , οι συνταγογραφούντες , οι ασφαλισμένοι παραμένουν αλώβητοι λες και δεν συμμετέχουν πουθενά και σε τίποτα .

Μεχρι και το 2014 η συμμετοχή στις εργαστηριακές εξετάσεις ήταν από 25% εως 40% και τώρα μόλις 15 % !


Μέχρι και τον Απρίλιο του 2024 ,που ήρθαμε να σας συναντήσουμε στο υπουργείο (12 χρόνια μετά την εφαρμογή του clawback ) φέραμε μαζί μας ένα σωρό παραπεμπτικά προκειμένου να σας αποδείξουμε, ότι στο ελληνικό σύστημα συνταγογράφησης μπορεί να γράφει όποιος θέλει ( ακόμη και μη ιατρός ) , ό,τι θέλει, όποτε θέλει κι αυτό βαφτίστηκε εντελώς καταχρηστικά ορθή συνταγογράφηση . Με τι κριτήρια άραγε ; Σίγουρα όχι επιστημονικά .

Τα εκατοντάδες παραπεμπτικά με PSA σε γυναίκες , με όλους τους καρκινικούς δείκτες σε παιδάκια μόλις 4 ετών με ένδειξη καταβολή κι ανορεξία , με υπερήχους μήτρας κι ωοθηκών σε άνδρες , με επαναλαμβανόμενες ακριβές εξετάσεις και διάγνωση προληπτικός έλεγχος κι άλλες τόσες περιπτώσεις , που αναδεικνύουν το εσκεμμένα διάτρητο σύστημα συνταγογράφησης , τα έχετε δει όλοι οι υπουργοί ….αυτά όμως τα πληρώνουμε εμείς !

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΜΕ , ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους του καθενός μας .
Φορτωθήκαμε ένα υπέρογκο τεχνητό χρέος 1,6 δις , καλούμαστε να το αποπληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας και το οικονομικό μας θρίλερ συνεχίζεται αμείωτο .

Για την εργαστηριακή ιατρική της ΠΦΥ είναι η ύστατη χρονική στιγμή, αφού επί 12 χρόνια εξαντλήσαμε εκτός από τα οικονομικά μας όρια κι όλους τους άλλους τρόπους συνεννόησης .

Διάλογοι , προτάσεις , ακόμη και οικονομικές αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να συνδράμουμε στο χάος, ,που κυριαρχεί της πλήρους έλλειψης επιχειρησιακού σχεδίου και της ανεξήγητης (με τη λογική) ασυννενοησίαςτων υπηρεσιων μεταξύ ΥΥ , ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ .

Πρέπει να γίνει κατανοητό ,ότι δεν μπορεί αυτό το μέτρο να συνεχιστεί , είτε όπως ίσχυε μέχρι τώρα , είτε με άλλους τρόπους υπολογισμού και κατανομής . Η αδικία όπως να την κόψεις και να τη ράψεις παραμένει αδικία .

Ζητούμε μετά από τόσα χρέη που άδικα μας επιβλήθηκαν , το ποσοστό του clawback που θα πληρώνουμε να μην ξεπερνά το 5%.

Ό,τι περισσότερο προκύψει είναι υπεύθυνο το Κράτος να το καλύψει , αφού υποτίθεται ότι έχει εφαρμόσει τους Διεθνείς κανόνες ορθής συνταγογράφησης , έχει περιφρουρήσει για την εφαρμογή τους κι άρα το ποσό που μένει , είναι ξεκάθαρα οι ανάγκες των πολιτών .

Με αυτό το τρόπο θα διαφυλάσσεται το δημόσιο χρήμα γι’αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη .

Η εμπειρία 12 ετών ( δεν τη λες και μικρή ) πρέπει να διδάξει σε όλους μας Κράτος , παρόχους , κλινικούς ιατρούς και πολίτες , ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι Δημόσιος Ασφαλιστικός Οργανισμός με πεπερασμένα έσοδα και δυνατότητες κάλυψης , όπως συμβαίνει σε όλα τα Ευρωπαικά κράτη .

Αναρωτηθήκατε ποτέ κύριοι κυβερνώντες γιατί οι ίδιοι Ελληνες πολίτες , όταν μεταναστεύουν σε Ευρωπαϊκές χώρες δέχονται τους περιορισμούς του συστήματος Υγείας της εκάστοτε χώρας , χωρίς λαϊκίστικες φωνές;

Γιατί δεν είναι περιορισμοί αλλά κανόνες κι έχουν εμπιστοσύνη στο κράτος και στους λειτουργούς του .

Οι κλινικοί ιατροί των χωρών αυτών άραγε δεν είναι καταπιεσμένοι στην εκτέλεση των ιατρικών τους καθηκόντων ?

Το αντίθετο συμβαίνει . Οχι μονο δεν είναι περιορισμένοι , αλλά είναι ενημερωμένοι κι πλήρως νομικά προστατευμένοι εφαρμόζοντας κανόνες ορθής κλινικής συνταγογράφησης .

Τελικά διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο είμαστε (άδικα, λόγω επιβολής ληστρικών μέτρων υφαρπαγής των εισοδημάτων μας )υπερχρεωμένοι , αλλά δεν έχουμε καν το δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας να απεργήσουμε , να απέχουμε από τα ιατρικά μας καθήκοντα για να διαμαρτυρηθούμε .

Έσπευσαν επίσημα να ερμηνεύσουν το Αρθρο 69 του Νομου 5102/2024 ξερά και απόλυτα : «όχι, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε από όλα αυτά, διότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί σας πάρει την σύμβαση.
Γνωμοδότηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών , επίσημη θέση του Δ.Σ συνδικαλιστικού μας οργάνου ΠΕΕΒΙ και η τρομοκρατία κι οι ψυχολογικοί εκβιασμοί συνεχίζονται .

Γιατί να μας διακόψετε τη σύμβαση ;

Επειδή αδυνατείτε να βάλετε ορθά , δίκαια και με επιστημονικά κριτήρια μια τάξη στον μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Οργανισμό της χώρας και ανακαλύψατε τον πιο εύκολο τρόπο, τον πιο ανώδυνο για όλους τους άλλους, δηλαδή να χρεωνόμαστε εμείς τα οικονομικά και διοικητικά ελλείμματα όλων διαχρονικά των κυβερνητικών πολιτικών που εφαρμόζονται ;

Σε αυτό το σημείο ,που φτάσαμε πια οφείλουμε να πούμε, ότι αυτός ο τρόπος οικονομικής μας εξόντωσης δεν είναι μόνον ο πιο βολικός για οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των οικονομικών του ΕΟΠΥΥ , αλλά είναι και η κερκόπορτα για εκείνους που υπόσχονται έωλα ,ότι έχουν τον τρόπο μετά από την επαγγελματική εξαφάνισή μας να αναλάβουν , υποτίθεται όλη την εργαστηριακή ΠΦΥ.

Γνωρίζετε αλήθεια πολλά μονοπώλια ,που δεν επηρέασαν την ποσότητα ή την τιμή ενός αγαθού όπως αυτά θέλουν όταν κι αφού κατάφεραν να επικρατήσουν ;

Συχνά ακούμε να μας προσφωνείτε με το τίτλο μικρά και μεσαία εργαστήρια . Επιτρέψτε μας να σας διορθώσουμε . Είμαστε τα Επιστημονικά Κλινικά Εργαστήρια της χώρας , όπου ο εργαστηριακός ιατρός εργάζεται ο ίδιος για την εκτέλεση και κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση των εξετάσεων που παρέχει .

Οι αποφάσεις του προκύπτουν με μοναδικό γνώμονα τα επιστημονικά κριτήρια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του , γιατί αυτό είναι το αντικείμενο των πολύχρονων σπουδών του.

Με αυτά τα κριτήρια και μόνον επιλέγει τεχνολογικό εξοπλισμό και εργαστηριακές μεθόδους.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μας τοποθετούν πολύ υψηλά στη συνείδηση των πολιτών αλλά και των κλινικών ιατρών για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε .

Συχνά επίσης τώρα τελευταία ακούμε, ότι είναι στα πολιτικά σχέδια να μειωθεί ο αριθμός των Επιστημονικών Κλινικών Εργαστηρίων της χώρας .

Σας ερωτούμε ευθέως αν έχετε αυτό το σκοπό κι αν θεωρείτε ,ότι ο μοναδικός τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι αφενός η επί 12 έτη οικονομική καταστροφή μας και η εφαρμογή της αντισυνταγματικής τροπολογίαςσε περίπτωση αντίδρασής μας . Αυτή είναι η λύση για εσάς του clawback , τουελλειμματικού κλειστού προυπολογισμού , της απουσίας ελέγχου του δημοσίου χρήματος της έλλειψης κανόνων ;

  • Μας ρωτούν οι δημοσιογράφοι γιατί αντιδρούμε ενώ ανοίγουν συνεχώς εργαστήρια.

 

Απαντούμε ότι κλείνουν πολύ περισσότερα από όσα ανοίγουν κι αυτά είναι περισσότερο αιμοληπτήρια στον τρόπο λειτουργίας , προκειμένου να μειωθεί το redade.

Mας ρωτούν επίσης γιατί τώρα πριν τις Ευρωεκλογές.

Απαντούμε ,ότι, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες αισθανόμαστε την οικονομική ασφυξία περισσότερο από κάθε άλλη φορά .

Φανταστείτε εμείς ,που είμαστε άδικα χρεωμένοι , που βλέπουμε να μην έχει τέλος , να μην υπάρχει διέξοδος στην καταστροφή που μας επιβάλατε.

Πιστεύετε ότι όλους τους Έλληνες μας ενδιαφέρουν τα ποσοστά επιτυχίας οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος?

  • Αν ναι αυτό σημαίνει, ότι απομακρυνθήκατε πάλι πολύ από όλους μας. .
  • Στην Ελλάδα τη χώρα όλων μας , που γέννησε τη Δημοκρατία για όλο τον κόσμο ,οι επιστήμονες ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί θα τιμωρηθούν γιατί θα τολμήσουν να απέχουν από την εργασία τους ?
  • Αλήθεια σε όλους όσους το ακούν θυμίζει άλλες εποχές και αναμφισβήτητα δεν παραπέμπει στη δημοκρατία της Ευρώπης , όπου καλούμαστε μέσω των επερχόμενων εκλογών να λάβουμε μέρος ως συνειδητοποιημένοι πολίτες ….