Με 10 νέα εργοστάσια και 56 γραμμές παραγωγής, 14 νέες ερευνητικές δομές και 5.500 νέες θέσεις εργασίας η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μετατρέπει σε φαρμακευτικό hub, τη βιομηχανική ζώνη της Τρίπολης.
- Tρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, η DEMO, η Win Medica (θυγατρική της ELPEN) και η FARAN, εκμεταλλευόμενες το πρόγραμμα επενδυτικού clawback που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, επενδύουν πολλά εκατομμύρια για παραγωγικές εγκαταστάσεις με στόχο να μπορούν να καλύψουν πάνω από το 50% των ογκολογικών ασθενών σε φάρμακα, να προσφέρουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη, να κάνουν ανεξάρτητη την Ελλάδα και την Ευρώπη σε παραγωγή πρώτων υλών και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη συνεισφορά τους στο ελληνικό ΑΕΠ.
Η Τρίπολη επιλέχθηκε στρατηγικά καθώς η Βιομηχανική της ζώνη έχει μπει στη χρήση των αναπτυξιακών κινήτρων και των περιφερειακών ενισχύσεων ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί η όλη περιοχή περαιτέρω διότι από τη συνολική έκταση της ΒΙ.ΠΕ. σήμερα είναι καλυμμένο περίπου το 52% με βιομηχανίες και βιοτεχνίες, διαφόρων και ανομοιογενών κλάδων.
Πάνω από 20 φαρμακοβιομηχανίες είχαν καταθέσει πλάνο επενδύσεων στον πρωθυπουργό ύψους 600 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.
- Οι εταιρείες αυτές είναι οι: Adelco, Anfarm, Bennett, ΒΙΑΝΕΞ, Βιόκοσμος, Boehringer Ingelheim Ελλάς, Demo, Elpen, Faran, Frezyderm, Gap, Galenica, Genepharm, Help, Iasis Pharma, Lavipharm, Opus Materia, Pharmathen, Pharmazac, Rafarm, Rontis, Syn Innovation, Uni-Pharma, Winmedica.
Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα αυξήθηκε κι άλλο ο αριθμός των εταιρειών που αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το επενδυτικό clawback.
Η εκτόξευση της επένδυσης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα την φέρει σε ακόμα υψηλότερη θέση ανάμεσα στις παραγωγικές βιομηχανίες της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού.