Εντός των επόμενων 12 μηνών αναμένεται να αποφασιστεί από τους παραχωρησιούχους, δηλαδή από την ExxonMobil και την Helleniq Energy, η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στην Κρήτη. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών θα αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει η αδειοδότηση για γεώτρηση στα δυτικά της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023, έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών σε περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης από τους παραχωρησιούχους. Οι εταιρείες, αυτήν την περίοδο, ολοκληρώνουν την επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, προκειμένου να αξιολογήσουν τις προοπτικές και να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης. Ήδη, πάντως, με δηλώσεις τους, στελέχη της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής ΕΔΕΥΕΠ κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά δεδομένα, που δείχνουν την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων, ιδίως στην περιοχή της Κρήτης.

Πηγές των παραχωρησιούχων επιβεβαιώνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ληφθούν αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή της Κρήτης εντός του 2024. Αντίθετα, κρίνεται δύσκολο να δούμε τους επόμενους 12 μήνες τη διενέργεια γεωτρήσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει –εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά– εντός του 2025, εκτός εάν αποφασιστεί να διενεργηθούν και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οπότε η διενέργεια της γεώτρησης θα μετατεθεί για το 2026.

Όπως τονίζουν γνώστες της αγοράς, σαφής εικόνα δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο μετά το επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες εικόνες χαρακτηρίζονται ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε τέτοιο βαθμό ώστε μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι εταιρείες να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων σε συγκεκριμένους στόχους. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τους παραχωρησιούχους της Κρήτης, και ιδίως την πλευρά των Αμερικανών της ExxonMobil, να είναι ιδιαίτερα «ζεστοί» με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy συνέλεξε από το υπέδαφος των θαλάσσιων οικοπέδων της Κρήτης σχεδόν διπλάσια δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα σε σχέση με την προβλεπόμενη ελάχιστη συμβατική υποχρέωση.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Αφιέρωμα: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός και οι νέες επιχειρηματικές κινήσεις)