Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Viva Wallet, συνιδιοκτησίας της JPMorgan, Χάρης Καρώνης, εκκίνησε νομικές διαδικασίες κατά της τράπεζας της Wall Street για τακτικές που οδηγούν στην καταστολή της ανάπτυξης της εταιρείας του.
Ο Χάρης Καρώνης στη μηνυτήρια αναφορά αναφέρει ότι η JPMorgan προσπαθεί να μειώσει την αποτίμηση της επιχείρησής του εμποδίζοντας την είσοδό της στις αμερικανικές αλλά και νέες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που έλαβαν υπόψη τους οι Financial Times.
Ο Καρώνης κατηγορεί επίσης την JPMorgan ότι έφερε εμπόδια στη Viva, επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί τη fintech σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τους όρους της επένδυσης της JPMorgan στη Viva, η τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της Viva, εάν η αξία του είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Η τράπεζα έχει μερίδιο 48,5% στη Viva.
Η JPMorgan έχει επίσης καταθέσει αγωγή κατά του X. Καρώνη σχετικά με δικές του ενέργειες, που όπως ισχυρίζεται η τράπεζα, αφορούν «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων μας ως επενδυτές». Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη.
Από την ίδρυσή της το 2000, η Viva έχει εξελιχθεί και έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους fintech “παίκτες” στη νότια Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες. Το 2020 απέκτησε τραπεζική άδεια αφού αγόρασε τον ελληνικό ψηφιακό δανειστή Praxia.
Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Χ. Καρώνη είναι η τελευταία διαμάχη που έχει η τράπεζα με τον ιδρυτή μιας επιχείρησης στην οποία έχει επενδύσει, αφού έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 40 fintech από το 2021.
Πέρυσι, η JPMorgan μήνυσε τον Charlie Javice, ιδρυτή της Frank, μιας φοιτητικής χρηματοοικονομικής πλατφόρμας που η τράπεζα είχε αγοράσει για 175 εκατομμύρια δολάρια το 2021, για ισχυρισμούς για μεγάλη διόγκωση της βάσης χρηστών της. Ο Javice έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς της JPMorgan για παραποίηση λογαριασμών και έχει καταθέσει ανταγωγή κατηγορώντας την τράπεζα ότι διακυβεύει τη φήμη του. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Η JPMorgan επένδυσε 800 εκατ. ευρώ στη Viva το 2021 για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της.
Στη νομική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του X. Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους της επιλογής της JPMorgan να αγοράσει τη Viva, η οποία δήλωσε ότι «δημιουργεί διεστραμμένα κίνητρα» στην τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξη τHW fintech, ώστε να μπορεί να aγοράσει την επιχείρηση το επόμενο έτος σε χαμηλή τιμή.
Στελέχη της JPMorgan, εν τω μεταξύ, πιστεύουν ότι ο Καρώνης αρνείται να αποδεχθεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχει πέσει δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, σύμφωνα με τους FT.
Όταν η JPMorgan συμφώνησε να επενδύσει στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον Καρώνη καθώς και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην ημέρα επενδυτών της τράπεζας το 2022, ο Dimon επαίνεσε τον παγκόσμιο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan Τάκη Γεωργακόπουλο για επίτευξη της συμφωνίας Viva.
Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ της JPMorgan και του Χ. Καρώνη, ο οποίος εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος της Viva, έχουν επιδεινωθεί.
Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφωνήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η Viva, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η JPMorgan στρατολόγησε την Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα έδωσε στη fintech αποτίμηση 1 δισ. ευρώ. Ο επιλεγμένος εκτιμητής της Viva, η EY, την αποτίμησε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η JPMorgan και η WRL έχουν φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο εκτίμησης της Viva και ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διαφορά.
Η Freshfields ενεργεί για λογαριασμό της JPMorgan ενώ η WRL εκπροσωπείται από τον Quinn Emanuel.
«Η Εταιρεία δεν εμπλέκεται σε καμία νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους Μετόχους της και συνεχίζει να ακολουθεί την αναπτυξιακή πορεία της στην Ευρώπη, δυναμικά και με συνέπεια.
Η Viva Wallet βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση, με τους Μετόχους της να μοιράζονται το ίδιο έντονο ενδιαφέρον για την επιτυχημένη ανάπτυξή της, δεδομένης της καινοτόμου επιχειρηματικής προσέγγισής της και της ισχυρής θέσης της στην αγορά:
- Διαθέτει το μεγαλύτερο αποτύπωμα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή τράπεζα στην Ευρώπη, με φυσική παρουσία σε 24 χώρες, εξυπηρετώντας εμπόρους σε όλη την περιοχή.
- Είναι η μοναδική technology bank στην Ευρώπη με υποδομή αποκλειστικά στο cloud, με άμεση συνδεσιμότητα με όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά τοπικά σχήματα καρτών, σε πλήρη συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο KYC/AML όλων των χωρών, διαθέτοντας τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας πληρωμών.
- Εποπτεύεται από τις τοπικές Κεντρικές Τράπεζες και τις Εποπτικές Αρχές σε όλη την Ευρώπη, ενώ σε κανένα από τα φυσικά υποκαταστήματά της δεν έχει επιβληθεί οποιοδήποτε ρυθμιστικό πρόστιμο από καμία από τις αρχές αυτές.
- Αλλάζει τα δεδομένα στις πληρωμές με την καινοτόμο τεχνολογία Tap on Any Device, η οποία επιτρέπει την αποδοχή πληρωμών μέσω οποιασδήποτε συσκευής, απελευθερώνοντας τους εμπόρους από τα δύσχρηστα τερματικά παλαιού τύπου.
- Έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μηδενικό δανεισμό, ώστε να συνεχίσει να επενδύει απρόσκοπτα στην ανάπτυξή της.
H Viva Wallet συνεχίζει την ανάπτυξή της στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της στις ΗΠΑ. Αυτό είναι μέρος της Στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί, όπως αυτή ορίζεται ξεκάθαρα στη Συμφωνία Μετόχων (Shareholder Agreement) ανάμεσα στην Εταιρεία, στον ελέγχοντα μέτοχο πλειοψηφίας -WeRealize- και στον μη ελέγχοντα μέτοχο μειοψηφίας -J.P. Morgan.
Για τη Viva Wallet o στόχος παραμένει ο ίδιος: Συνεχίζει να αναπτύσσεταισύμφωνα με τη στρατηγική της, η οποία έχει συμφωνηθεί από κοινού από τους δύο Μετόχους της».