Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola υπέγραψε τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος ενεκρίθη από την ολομέλεια.

Το ΕΚ πέτυχε να προστεθούν επιπλέον 666,5 εκατ. ευρώ για να στηριχθούν οι νέοι, να χρηματοδοτηθεί η έρευνα και να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικές προκλήσεις της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) Johan Van Overtveldt (Συντηρητικοί, Βέλγιο) τόνισε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού είναι το πρώτο βήμα και ότι «το ΕΚ είναι έτοιμο να συζητήσει την προτεινόμενη αναθεώρηση του ισχύοντος δημοσιονομικού πλαισίου για να προετοιμάσει την ΕΕ για το μέλλον».

Ο γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024 Siegfried Mureșan (ΕΛΚ, Ρουμανία) επισήμανε: «Έχουμε εξασφαλίσει έναν μεγαλύτερο και πιο σταθερό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος». Από τη μεριά του, ο εισηγητής Nils Uša- kovs (Σοσιαλιστές, Λετονία) ανέφερε: «Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις απαιτούν μια πιο δυναμική Ευρώπη και, ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εξωτερικής δράσης».