Βαρύ το κλίμα στις διεθνείς αγορές- υψηλά επιτόκια/ακριβό χρήμα και ποσοτική σύσφιξη- και στην ελληνική οι έχοντες την δυνατότητα -και προετοιμασία- επισπεύδουν.
 Κατ’ αρχήν, θετική ήταν η εντύπωση διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων το γεγονός πως η Eurobank προχώρησε by the book την διαδικασία
επαναγοράς του 1,4% του μ.κ που έχει απομείνει στα “χέρια” του ΤΧΣ.
Ακόμη περισσότερο από την στιγμή που η διοίκηση όρισε στα 1,80 ευρώ/μτχ
για να επανακτήσει το συγκεκριμένο ποσοστό.
Μένει να φανεί εάν στο διάστημα που έχει ορισθεί θα βρεθεί “τρίτος” (ξένος ή έλληνας) να πλειοδοτήσει, ενδεχόμενο με ελάχιστες/θεωρητικές πιθανότητες, για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.
Eurobank και Εθνική ήταν οι 2 από τις τράπεζες που αναβάθμισε η Moody’s, με τον οίκο αξιολόγησης να τους αποδίδει το investment grade
(που δεν έχει δώσει ακόμη για το ελληνικό αξιόχρεο) “χαρτί” που αξιοποίησε στο έπακρον η διοίκηση της Εθνικής.
Την Δευτέρα ανακοινώθηκε το mandate σε Goldman Sachs, Citi, Morgan Stanley, Nomura, Barclays και Societe Generale για την παρουσίαση/έκδοση
ομολόγου Tier2 10ετούς διάρκειας.
Τρίτη πρωϊ “άνοιξε” το βιβλίο-λίγο μετά τις 10.30′- μετά από ένα 4ωρο είχε “κλείσει” με την προσφορά 1,3 plus δισ. με την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ.
Στο 8,375% η αρχική τιμολόγηση, στο 8% υποχώρηση λόγω της υπερκάλυψης.
Το να έχει μία ελληνική επιχείρηση τη δυνατότητα να βγαίνει-επισπεύδοντας- εν μέσω αναταράξεων στις αγορές μετοχών/ομολόγων λίγα 24ωρα μετά την εκτίμηση/προειδοποίηση του Jamie Dimon για worst case scenario με επιτόκια στο 7%, και το γερμανικό 10ετές σε υψηλά 11-12ετίας, μάλλον θετικό πρέπει να θεωρείται.
Ωστόσο, όλη αυτή η κατάσταση φαίνεται πως έχει…παγώσει τα σχέδια ορισμένων επιχειρηματιών για εισαγωγή των εταιρειών τους στο ΧΑ.
Κοινό μυστικό ότι, 2-3 κάνουν ήδη “δεύτερες σκέψεις” περιμένοντας μία πιο ευνοϊκή συγκυρία.