Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. Το χθεσινοβραδινό γύρισμα της αμερικάνικης αγοράς με τους δείκτες από σημαντικά κέρδη να ολοκληρώνουν με μικρές απώλειες, επανέφερε την διστακτικότητα στις παγκόσμιες αγορές.
Στο Χ.Α., η εν εξελίξει συνεδρίαση ξεκίνησε αντανακλώντας το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, συνέχισε με ανοδική αντίδραση στην είδηση της εξόδου της χώρας στις αγορές, αλλά η διατήρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε αρνητικό πρόσημο, επισημαίνει το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Reuters, “στις αγορές και επίσημα η Ελλάδα, με νέο επταετές ομόλογο, καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών με την ‘καθοδήγηση’ (guidance) να διαμορφώνεται στο 3,75%”.
Υπογραμμίζεται ότι ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει κινηθεί σε ένα αξιοπρόσεκτο εύρος, περίπου, 13 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 843,3 (-0,78%) και υψηλό τις 856,19 μονάδες (+0,74%), ενώ ο τζίρος, λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης φθάνει στα 29 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.
Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι Viohalco (+0,56%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (0,95%), Μυτιληναίος (+0,99%) και Lamda Development (+0,44%).
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για την ΔΕΗ (-3,39%) και την Eurobank (-2,13%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολουθούν οι Aegean Airlines, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Τιτάνας και Grivalia Properties.
Παραμένει η αδυναμία πρόβλεψης, όσον αφορά το τελικό πρόσημο του γενικού δείκτη και πάρα πολλά θα κριθούν από το σημερινό ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.