Αύριο Τρίτη, οι ηγέτες των BRICS συναντώνται στην Νότια Αφρική, για να συζητήσουν τα μέσα προκειμένου το ποσοστό πλούτου που παράγουν
να αρχίσει να αποκτά ανάλογη επιρροή στην παγκόσμια (γεω)πολιτική-οικονομική σκηνή.
   Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραφαμόζα υποδέχεται τους ομολόγους του Κινέζο Σι Τζινπιγκ, Βραζιλιάνο Λουϊς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ενώ η
Ινδία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και η Ρωσία από τον υπ.Εξ της Σεργκέϊ Λαβρόφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης.
    Οι 5 χώρες-οικονομίες παράγουν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ με πλειάδα χωρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για παρατηρητές συνεδριάζουν με κύριο θέμα το ενδεχόμενο της εν μέρει υποκατάστασης του αμερικανικού δολαρίου στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
    Επί τάπητος οι τεχνικές προϋποθέσεις για την συγκρότηση ενός νομισματικού συστήματος (που θα στηρίζεται σε λογιστική μονάδα *) με απώτερη στόχευση την σταδιακή απαγκίστρωση τους από την χρήση του δολαρίου.
     Είτε συμφωνήσουν κατ’ αρχήν έστω- δεδομένων των τεράστιων διαφορών λ.χ. Πεκίνου-Δελχί- είτε όχι η 22α Αυγούστου είναι μία σημαντική-σημαδιακή ημερομηνία.
Και μόνο το ενδιαφέρον άλλων 40 χωρών να παρακολουθήσουν τις διεργασίες καταδεικνύει την διάσταση του εγχειρήματος.
   (*) ενδεχομένως να μην είναι τυχαίο το γεγονός πως οι 4 από τις 5 χώρες των BRICs είναι σταθεροί αγοραστές χρυσού τα τελευταία 3-4 χρόνια, είτε επαναπατρίζοντας σημαντικές ποσότητες είτε “σκουπίζοντας” ότι πωλείται διεθνώς.