Παρά τις προβλέψεις για οικονομική ύφεση, παρά τη δυσαρέσκεια επενδυτών, καταναλωτών και αναλυτών για την συνεχή αύξηση του κόστους χρήματος, οι αγορές χρήματος και κεφαλαίων, σε Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν μια φρόνιμη αλλά σταθερά ανοδική πορεία…

Σε ακόμη μία αύξηση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ECB και η Kεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την ερχόμενη εβδομάδα.

Mεθαύριο  Τετάρτη, 26 Ιουλίου, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της η Fed, με το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα να αναμένουν ότι θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο εύρος από το 5,25% έως το 5,50% μετά την απόφαση που πήρε Ιούνιο να το αφήσει αμετάβλητο.

Αν επιβεβαιωθεί, η αύξηση αυτή θα είναι η δέκατη από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Fed ξεκίνησε την επιθετική νομισματική πολιτική της για να μειώσει τον πληθωρισμό που είχε απογειωθεί.

Την Πέμπτη, 27 Ιουλίου, η ΕΚΤ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσει αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,75%.

Θα πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη ανοδική κίνηση των επιτοκίων στο πλαίσιο της επιθετικής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η ΕΚΤ για τον ίδιο λόγο, όπως και η Fed, δηλαδή για να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών.