Στο τρίτο τρίμηνο (δηλαδή ως το Σεπτέμβριο) αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση που διεξήγαγε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Όσον αφορά τις επιδόσεις της εταιρείας, καταγράφηκε:

*Υπέρβαση του στόχου για την λειτουργική κερδοφορία του 2023,

*διανομή μερίσματος στους μετόχους το 2024.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η λειτουργική κερδοφορία εφέτος αναμένεται να προσεγγίσει το 1,2 δισεκ. Ευρώ έναντι στόχου 1,1 δισεκ. και η εταιρεία θα προχωρήσει το 2024 σε διανομή μερίσματος όπως είχε προγραμματισθεί. Σημειώνεται ότι και η χρήση του 2022 ήταν κερδοφόρα, ωστόσο αποφασίστηκε (και εγκρίθηκε σήμερα από την γενική συνέλευση) η μη διανομή μερίσματος για τη συγκεκριμένη χρονιά.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι στο τρίτο τρίμηνο (δηλαδή ως το Σεπτέμβριο) αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας, την οποία χαρακτήρισε ορόσημο για την στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας καθώς οδηγεί μεταξύ άλλων σε αύξηση των πελατών κατά 57 %, των παγίων διανομής κατά 40 %, της ισχύος ηλεκτροπαραγωγής σε λειτουργία κατά 14 % και των προς ανάπτυξη έργων κατά 50 %. Πρόκειται, όπως είπε, για ιδανική επιλογή από γεωγραφική και οικονομική άποψη. Το τίμημα της εξαγοράς είναι 1,26 δισεκ. Ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Στις σημαντικές εξελίξεις του 2022 περιλαμβάνεται η διατήρηση ανθεκτικής κερδοφορίας (επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη ύψους 954 εκατ. Ευρώ) παρά την ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επενδύσεων από 438 σε 686 εκατ. Ευρώ (+57 %), η αντιστροφή της αύξησης του καθαρού χρέους και η συμβολή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης με συνολικό ποσό ύψους 1,8 δισεκ. Ευρώ, μέσω των εκπτώσεων στα τιμολόγια, του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και της έκτακτης φορολογίας που διαμορφώθηκε σε 245,3 εκατ. Ευρώ.

Σε επίπεδο πελατών – καταναλωτών σημειώνεται μεταξύ άλλων η μείωση του πλήθους και της διάρκειας των διακοπών ηλεκτροδότησης, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 38 εκατ. σε σχέση με το 2021 και η μείωση του ρυθμού απώλειας πελατών.

Ο κ. Στάσσης επανέλαβε την δέσμευση για σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη παρά τις προσωρινές καθυστερήσεις για λόγους ενεργειακής ασφάλειας και κατέληξε: “Παρά την ενεργειακή κρίση προχωρούμε σταθερά στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου. Ο δρόμος είναι πράσινος, ψηφιακός και πελατοκεντρικός”.

Οι μέτοχοι υπερψήφισαν τις προτάσεις της διοίκησης με ποσοστό άνω του 98,8 %.