Η υπόθεση Κατρούγκαλου μείωσε σημαντικά περαιτέρω τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε μεγαλύτερη πτώση από την αναμενόμενη. Το συμπέρασμα αυτό δεν έβγαλε μόνον ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος όπως το διατύπωσε με ονόματα και ποσοστά, το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό κανάλι. Εμμέσως πλην σαφώς καταγράφεται και από το Σύλλογο Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας σε ανακοίνωσή του.
Εκ των υστέρων διαπιστώνεται, ότι η προσπάθεια για επιβολή εισπρακτικών μέτρων στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να ανοίξει περαιτέρω η ψαλίδα έως και πάνω από το 20% για τη ΝΔ, με κερδισμένο επίσης και το ΠΑΣΟΚ που αύξησε τα ποσοστά του 40% και πλέον από το 8,1% του 2019 στο 11,45% τώρα.
Όσον αφορά τις εταιρίες δημοσκοπήσεων καταγράφουν στην ανακοίνωσή τους 3 λόγους για τους οποίους εκτιμούν ότι ενώ τα exit polls ήταν σωστά, δεν έπεσαν τελικά όμως «μέσα» στα ποσοστά. Η πρώτη αιτία όπως αναφέρεται είναι «τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών».
Αλλά ως «πολιτικά γεγονότα που επηρέασαν τις τελευταίες ημέρες» και επέδρασαν με τόσο σωρευτικό τρόπο στα ποσοστά, μπορεί να είναι ουσιαστικά μόνον οι δηλώσεις Κατρούγκαλου που αποκάλυψαν εισπρακτικές πολιτικές σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών… Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντέδρασαν λοιπόν και «μαύρισαν» αυτές τις πολιτικές.
Ειδικότερα για το θέμα αυτό ο επικεφαλής της MRB Δημήτρης Μαύρος είχε αναφέρει μιλώντας στο Open το βράδυ της Κυριακής, ότι η υπόθεση Κατρούγκαλου επέδρασε καταλυτικά στην άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της NΔ.
Είπε συγκεκριμένα, ότι σε ποσοστό 51,9% οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία (άνοδος 8 μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2019), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε συνολικά 9 μονάδες καθώς εξασφάλισε μόλις το 18,7% των προτιμήσεων.
Οι τρεις λόγοι που τα exit poll δεν έπιασαν τη βουτιά του ΣΥΡΙΖΑ
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας αναφέρει όμως και άλλους λόγους μεταξύ των οποίων είναι το μήνυμα που εκπέμπουν πολιτικές ομάδες προς τους ψηφοφόρους. Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:
Οι έρευνες κοινής γνώμης, και ιδιαιτέρως οι δημοσκοπήσεις, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, αφού αποτυπώνουν τις τάσεις της κοινωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο.
Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. «Αποτυπώνουν τη στιγμή και κάθε στιγμή είναι διαφορετική, αφού επηρεάζεται από πληθώρα γεγονότων που συμβαίνουν καθημερινά, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και την περίοδο που προηγείται αυτής, όπως οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν ανατρέχοντας στα αποτελέσματα των τελευταίων μηνών.
Εδώ και πολλά χρόνια, το εργαλείο αυτό αμφισβητείται έντονα με δημόσιες τοποθετήσεις από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, με στόχο την αποδόμησή του. Η πραγματικότητα κατέδειξε, όχι μόνον στις παρούσες εκλογές αλλά και στις προηγούμενες, ότι όποιος την αρνείται, αυτοπαγιδεύεται στο δικό του ιστόρημα.
Οι φετινές εκλογές κατέδειξαν για άλλη μια φορά ότι το ΕΧΙΤ POLL αποτύπωσε σωστά την εκλογική συμπεριφορά, ενώ οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ικανοποιητικά τις τάσεις της κοινωνίας και μάλιστα σε περιόδους αστάθειας, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπου συντελούνται δομικές κοινωνικές αλλαγές.
Η μόνη απόκλιση στο 100% του exit poll από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αφορούσε στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με τις αποκλίσεις των προεκλογικών δημοσκοπήσεων αλλά και του exit poll, η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι αυτές οφείλονται:
στα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών της προεκλογικής περιόδου
στο ότι, όπως αποδείχθηκε και από τα στοιχεία του exit poll, μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων (19%) επέλεξε κόμμα την ημέρα των εκλογών και
στην υπόθεση ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εκτεταμένης από το κόμμα τους αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων, δεν συμμετείχαν σε αυτές και για τον λόγο αυτό υποαντιπροσωπεύονταν στις έρευνες κοινής γνώμης, όπως και στο exit poll. Με αυτή την παραδοχή, η στάθμιση των στοιχείων έδινε υψηλότερο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ από αυτό που τελικά πήρε στις εκλογές.
Ευχή μας είναι να αφεθεί εφεξής ο κλάδος απερίσπαστος να κάνει τη δουλειά του με την ευσυνειδησία και την ανεξαρτησία που διακρίνει τα μέλη του ΣΕΔΕΑ και με γνώμονα ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά η καταγραφή των τάσεων της κοινωνίας στον δρόμο προς τις εκλογές».