Σύμφωνα με την τακτική των επιτηδείων, το άνοιγμα του e-mail οδηγεί σε μια προσομοιωμένη, αλλά φαινομενικά πιστή εικόνα της ψηφιακής πλατφόρμας, που ζητά από τον συνδρομητή είτε να ανανεώσει τα στοιχεία του, είτε να ανανεώσει τα στοιχεία πληρωμής.
Στην περίπτωση που ο συνδρομητής δεν καταλάβει αμέσως ότι πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης, τότε θα βρεθεί σε μια σελίδα όπου θα κληθεί να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, κωδικούς κτλ. Εάν ούτε και τότε ο συνδρομητής καταλάβει και συμπληρώσει τα κενά με τα στοιχεία του, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εντός ολίγων ημερών να δει τα χρήματα του λογαριασμού του να «κάνουν» φτερά.
Μέχρι στιγμής χιλιάδες τέτοια e-mail έχουν φύγει προς συνδρομητές του Netflix με τους περισσότερους να υποψιάζονται εξ αρχής ότι πρόκειται περί απάτης και άλλους, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν πέσει θύματα.
Απάτη και μέσω SMS
Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πάντως δεν είναι και η μοναδική δίοδος που χρησιμοποιούν οι επίδοξοι απατεώνες προκειμένου να «παγιδεύσουν» τα υποψήφια θύματά τους.
Ανάλογη δραστηριότητα μπορεί να ακολουθηθεί και μέσω SMS στο κινητό τηλέφωνο του συνδρομητή, το οποίο μάλιστα αναφέρει πως το μήνυμα αυτό αποτελεί και την «τελευταία προειδοποίηση» προτού επιβληθούν περιορισμοί στον λογαριασμό του Netflix.
Στο ίδιο αυτό μήνυμα, δίνεται κι ένας ενεργός σύνδεσμος στον οποίο υποτίθεται πως ο χρήστης μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Σ’ αυτό το link είναι καλύτερο να μην κλικάρετε και διαγράψετε το μήνυμα.
Το Netflix προειδοποιεί
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Κέντρο Βοήθειας της πασίγνωστης διαδικτυακής πλατφόρμας με 223,1 εκατομμύρια συνδρομητές (σύμφωνα με καταμέτρηση τον Οκτώβριο του 2022), εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα γραπτό μήνυμα (SMS) που σας ζητά το e-mail, το τηλέφωνο, τον κωδικό πρόσβασης ή τον τρόπο πληρωμής του λογαριασμού σας στο Netflix, «πιθανότατα δεν προέρχεται από το Netflix.