Την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) απασχόλησε το ζήτημα του «παγώματος» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, με τα μέλη της να δεσμεύονται πως θα επανέλθουν άμεσα, αφού προηγουμένως συζητήσουν τις επιλογές που υπάρχουν με τους επενδυτές.
«Κάθε fund έχει τη δική του πολιτική. Σε αρκετές περιπτώσεις δε, οι σχετικές συζητήσεις γίνονται κατ’ ιδίαν με τους επενδυτές», τόνιζαν στο NPL Confidential πηγές από την αγορά των διαχειριστών πριν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, εκτιμώντας πως αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθούν να υιοθετήσουν τη στάση των τραπεζών, προκειμένου αφενός, να αποφευχθούν μαζικές αθετήσεις πληρωμών και αφετέρου, να μην υπάρχουν δανειολήπτες δύο ταχυτήτων.
Προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί για τα τιτλοποιημένα δάνεια που αποτελούν, άλλωστε και την πλειονότητα των δανείων υπό διαχείριση. «Το ‘πάγωμα’ των επιτοκίων που μεταφράζεται λιγότερα έσοδα για το SPV και τους ομολογιούχους δεν προβλέπεται από τα securitisation documents. Και αυτό είναι ένα θέμα, μιας και δύσκολα μπορεί να αλλάξει», εξηγούν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. Αξίζει να αναφερθεί πως από τον Δεκέμβριο του 2019, οπότε και ο «Ηρακλής» ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν υλοποιήσει 13 συναλλαγές τιτλοποιήσεων – ενώ εκκρεμούν άλλες τρεις – συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 49,484 δισ. ευρώ. Από αυτά, 12,6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε τέσσερις συναλλαγές που έχει κάνει η Eurobank, 14,2 δισ. ευρώ σε, επίσης, τέσσερις συναλλαγές από την Alpha Bank, 16,6 δισ. ευρώ σε έξι συναλλαγές της Τράπεζας Πειραιώς και 5,9 δισ. ευρώ σε μία συναλλαγή της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι servicers διαχειρίζονται δάνεια, ονομαστικής αξίας 70,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,4 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά.