του Νίκου Κωτσικόπουλου
Διαβεβαιώσεις για να λύσει το πρόβλημα στις αγορές ομολόγων CoCos (ΑΤ1) μία αγορά 275 δισ. δολαρίων επιχειρούν με έκτακτη κοινή ανακοίνωση η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές Τραπεζικές Αρχές EBA, SRB.
Όπως αναφέρουν ρητά, το σύστημα σχεδιάστηκε για να παίρνουν πρώτα τη ζημιά οι μέτοχοι κι αν υπάρχουν τρύπες στη συνέχεια θα παίρνουν τις απομείνασες ζημιές τα ομόλογα AT1.
Η παρέμβαση έρχεται μετά την κατάρρευση της αγοράς CoCos σήμερα, καθώς η διάσωση της Credit Suisse έγινε με τρόπο που οι μέτοχοι διατηρούν 38% της τρέχουσας (χθες) αξίας των μετοχών, ενώ κουρεύονται 100% τα ομόλογα AT1 με ολική ζημιά 16 δισ. φράγκα.
Δυστυχώς η ανακοίνωση ενδέχεται να προκαλέσει νέα προβλήματα, στις τραπεζικές μετοχές κυρίως όμως στο deal Credit Suisse UBS το οποίο χτυπούν με τη (λανθασμένη ασφαλώς) δομή που έχει γίνει και το θέτουν έτσι εν αμφιβόλω.
Παρόλο που αυτό είναι η ορθή άποψη, η ανακοίνωση ενδέχεται να προκαλέσει τώρα άλλες παράπλευρες ζημίες, χτυπώντας τις τραπεζικές μετοχές τραπεζών οι οποίες έχουν προβλήματα ή πήραν ζημιές. Κι ενώ θεωρητικά αποκαθιστά την τάξη και επιχειρεί να αποκαταστήσει την τρωθείσα εμπιστοσύνη στο σύστημα και στην αγορά 275 δισεκ. δολαρίων των ομολόγων CoCos, ενδέχεται να προκύψουν τώρα άλλα μεγαλύτερα προβλήματα.
Βεβαίως η ανακοίνωση μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένες μεγάλες συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη οι οποίες φαίνεται ότι έχουν πάρει ζημίες από τα CoCos της Credit Suisse όπως αφήνουν να εννοηθούν δημοσιεύματα του Bloomberg καθώς μάλιστα οι μετοχές τους υποχωρούν έντονα:Deutsche Bank, Credit Agricole, HSBC και η UBS που διασώζει με το deal ασφαλώς, αλλά έχει πολλές εξασφαλίσεις και οικονομική βοήθεια από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μαζί με ρευστό άνω των 100 δισ. φράγκων σε δάνεια.
Διότι αυτό σημαίνει ότι ήδη οι οίκοι που ετοίμαζαν αγωγές (σχετικές αναφορές για Goldman Sachs από Bloomberg), οι Ευρωπαϊκές Αρχές έχουν τώρα πια ήδη παρέμβει στο deal που εξυμνούσαν αργά χθες το βράδυ και τώρα δίνουν και επιπλέον νομική λαβή στους αντιδρώντες δανειστές μέσω CoCos οι οποίοι χάνουν 16 δισ. φράγκα. Έτσι όμως χτυπούν τη συγκεκριμένη δομή διάσωσης –η οποία ασφαλώς δεν είναι τέλεια.
Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θέλουν να δουν ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ημίμετρα. Η μόνη λύση είναι τα επιτόκια και οι πολιτικές ρευστότητας.
Συγκεκριμένα, αφού πρώτα χαιρέτισε το deal διάσωσης της Credit Suisse δίνοντας ουσιαστικά συγχαρητήρια στην ελβετική Κεντρική Τράπεζα, η ΕΚΤ και οι EBA και SRB τώρα παρεμβαίνουν και δηλώνουν ότι οι μετοχές είναι που παίρνουν πρώτα τη ζημιά η οποία αν δεν καλυφθεί έτσι ακολουθούν τα ομόλογα AT1 ή CoCos.
Η κοινή ανακοίνωση ΕΚΤ και Ευρωπαϊκών Τραπεζικών Αρχών
Ειδικότερα η κοινή ανακοίνωση έτσι όπως καταγράφεται τώρα, στο site της ΕΚΤ και του SRB αναφέρει:
«Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών χαιρετίζουν τη συνολική δέσμη ενεργειών που έλαβαν χθες οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας.
Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση καθιέρωσε, μεταξύ άλλων, τη σειρά σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας πρέπει να φέρουν ζημίες.
Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτείται η απομείωση της πρόσθετης κατηγορίας 1. Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων.
Το πρόσθετο Tier 1 είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών».