του Νίκου Κωτσικόπουλου
Μία επίφοβη «τρύπα» στην αγορά των πλέον ανεξασφάλιστων ομολόγων AT1 προκαλεί η διάσωση της Credit Suisse. Οι δανειστές αυτών των ομολόγων δεν θα πάρουν φράγκο και χάνουν συνολικά 16 δισ. φράγκα, ενώ οι μέτοχοι παίρνουν έστω το 38% της τρέχουσας αξίας των μετοχών. Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες στη συγκεκριμένη αγορά ομολόγων που σχεδιάστηκε για να παίρνει τις ζημιές και χτυπά μία αγορά 275 δισ. δολαρίων, τους δανειστές των 16 δισ. φράγκων που είναι μεγάλοι οίκοι, τράπεζες και επενδυτές σε διάφορα διεθνή ΑΚ που διαχειρίζονται γερμανικοί, γαλλικοί και βρετανικοί οίκοι…
Συγκεκριμένα, ολοκληρωτική ζημιά με 100% χρεωκοπία 16 δισ. ελβετικών φράγκων για τους κατόχους των πλέον ανεξασφάλιστων ομολόγων των τίτλων AT1, προβλέπει η διάσωση της Credit Suisse από την UBS, γεγονός που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους επενδυτές των συγκεκριμένων ομολόγων και στις συγκεκριμένες εκδόσεις οι οποίες θα εξαφανιστούν τουλάχιστον για την ώρα.
Αυτό σημαίνει ότι μία αγορά ομολόγων η οποία φθάνει τα 275 δισ. δολάρια έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα εμπιστοσύνης και κανένας επενδυτής δε νιώθει πλέον ασφαλής. Στελέχη των οίκων που είναι επενδυτές αυτής της αγοράς έκαναν πρόβλεψη ότι θα χαθεί το 15% της αξίας αυτής την αγοράς με την απόφαση. Ήδη αυτοί οι τίτλοι υποχωρούν 10%-12% τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Ράλι στα καταφύγια των ασφαλών ομολόγων
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αγορά ομολόγων υποχωρεί έντονα σήμερα έως και 10% μαζί με μετοχές οίκων και τραπεζών που είχαν δανείσει αυτά τα κεφάλαια, ενώ αντίθετα ράλι ως ασφαλές καταφύγιο, πραγματοποιούν τα άλλα ομόλογα ειδικά βέβαια τα κρατικά ομόλογα μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά που η απόδοσή τους πέφτει ολοταχώς προς το 4% (στα 4,066% τη στιγμή που γράφονται αυτά, αλλά και τα ιταλικά τα οποία υποχώρησαν κάτω από το 4%).
Επιπλέον ζήτημα είναι ότι οι μέτοχοι της τράπεζας θα πάρουν πίσω το 38% της αξίας των μετοχών τους, ενώ οι κάτοχοι ομολόγων AT1 δεν θα πάρουν τίποτα, γεγονός που απαξιώνει την αγορά, την θέτει κάτω από την αγορά των μετοχών ιεραρχικά και ήδη έχει κινητοποιήσει funds και τράπεζες και άλλους δανειστές να αναζητούν τρόπο για να προσφύγουν και να ανατρέψουν αυτή την απόφαση άρα και το συγκεκριμένο deal έτσι όπως έχει δομηθεί, ετοιμάζοντας αγωγές σύμφωνα με το Bllomberg.
Ειδικότερα όπως αναφέρει το μέσον, «οι πιστωτές ψάχνουν από χθες μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: δηλαδή να τους «εξαφανίσει» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.
Σύμφωνα με επενδυτές της συγκεκριμένης αγοράς ομολόγων, «οι μέτοχοι θα πρέπει να πάρουν “μηδέν” επειδή είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές».
Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Εξάλλου, δημιουργήθηκαν για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση: οι πιστωτές να αναλαμβάνουν μέρος της ζημιάς όταν οι τράπεζες αρχίσουν να πέφτουν χωρίς να καταφεύγουν στα χρήματα των φορολογουμένων.
Ωστόσο, η κατάσταση αφήνει την κοινότητα των ομολόγων σε σύγχυση και ταραχή σχετικά με το ποιος κατατάσσεται πρώτος όταν πρόκειται για την ιεραρχία των αξιώσεων των επενδυτών την επόμενη φορά που ένας δανειστής έχει πρόβλημα.
Καθώς οι δικαστικές διαμάχες ενδέχεται να ξεκινούν, οι traders της Goldman Sachs Group Inc. ετοιμάζονταν να υποβάλουν προσφορές για αξιώσεις έναντι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της Credit Suisse για τους επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι μπορούν τελικά να ανακτήσουν κάποια αξία.
Πρόκειται για ομόλογα που σχεδιάστηκαν ακριβώς γι αυτό το σκοπό, δηλαδή για να απορροφούν ζημιές όταν υπάρχουν χρεωκοπίες, προκειμένου να υπάρχει ένα επιπλέον «μαξιλάρι» ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερο οι επενδυτές των άλλων ομολόγων, ξεκινώντας ασφαλώς από τους senior τίτλους οι οποίοι έχουν την κορυφαία θέση όταν ανακύπτουν τέτοια προβλήματα.
Τα ομόλογα AT1 – επίσης γνωστά ως “contingent convertibles” ή “CoCo”, είναι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης και μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια ή διαγράφονται εάν το επίπεδο κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας.