του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Η διόρθωση θα ερχόταν κάποια στιγμή, αλλά αυτό δεν ήταν το βασικό ζητούμενο για την αγορά. Η «επόμενη μέρα» μετά τη γενναία κατοχύρωση κερδών (τζίρος μεγαλύτερος από 100 εκατ. ευρώ) της περασμένης Πέμπτης έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμη τον πρώτο λόγο. Μπορεί οι μονάδες του Γενικού Δείκτη να βρίσκονται στα υψηλά οκταετίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετές μετοχές που διαπραγματεύονται σε πολυετή ή ακόμα και σε ιστορικά υψηλά στις κεφαλαιοποιήσεις τους. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, συμβαδίζει με τις επιδόσεις και τις προοπτικές πολλών εταιρειών και αναμένεται να «κριθεί» στο κοντινό τεστ με την πραγματικότητα που ακούει στο όνομα «δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης». 

Ήδη ο τραπεζικός κλάδος ετοιμάζει αναθεωρημένα επιχειρηματικά πλάνα ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα επιτόκια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο και εμποροβιομηχανικές εταιρείες με ειδικές παρουσιάσεις προς την επενδυτική κοινότητα. 

Στα θετικά σημεία αναφοράς της εβδομάδας που πέρασε προσμετράται και η άνετη συγκέντρωση 3,5 δισ. ευρώ στην πρώτη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις αγορές, καλύπτοντας σχεδόν το 50% από το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να αντληθεί από τις αγορές το 2023. Το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από τη φημολογία επιχειρηματικών συμφωνιών, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, όπου είθισται τέτοιου είδους εξελίξεις να επιβραδύνονται. 

Στις ΗΠΑ η δημοσίευση των τραπεζικών αποτελεσμάτων μονοπώλησε το ενδιαφέρον και, παρά την αρχική μέτρια εικόνα για το τέταρτο τρίμηνο, η προοπτική για τα επόμενα τρίμηνα δημιούργησε κάποια αισιοδοξία στην αγορά. Η πιστωτική αγορά παρέμεινε δυνατή, παρά την αύξηση των επιτοκίων ενώ, όπως αναμενόταν, η επενδυτική τραπεζική εμφάνισε σημαντική υστέρηση. 

Μέχρι στιγμής, ο τραπεζικός κλάδος δείχνει αύξηση εσόδων (επαναλαμβανόμενες εργασίες) κατά 8,8% και μείωση καθαρών κερδών κατά 10,3%, κυρίως λόγω της μείωσης των έκτακτων κερδών που είχαν καταγραφεί στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχουν επαναπροσδιοριστεί υψηλότερα, αναμένοντας αυξημένα έσοδα κατά 13,2% και κέρδη κατά 7,7%. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις οδήγησαν και στην ήπια σχετικά διόρθωση των δεικτών που ακολούθησε το «ράλι» των πρώτων εβδομάδων του 2023, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά ο σκληρός πυρήνας των δημοσιεύσεων των μεγεθών τέταρτου τριμήνου σε κλάδους αιχμής της οικονομίας.

Aπό το ΧΡΗΜΑ WEEK