Η γυναικεία επιχειρηματικότητα συμβάλλει καθοριστικά στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και σε βάθος χρόνου έχει επιτύχει αξιόλογη πρόοδο.
Σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, κυβερνήσεις, κρατικοί φορείς και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, στηρίζουν έμπρακτα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα υλοποιώντας προγράμματα ένταξης, ανάπτυξης και επιδότησης. Όμως, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες στην Ευρώπη, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ακόμα σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία διεθνούς έρευνας1 που πραγματοποιήθηκε το 2021, επί συνόλου 47 οικονομιών παγκοσμίως, σε μόλις τέσσερις εξ αυτών (Καζακστάν, Ισπανία, Δομινικανή Δημοκρατία και Μαρόκο), τα ποσοστά των γυναικών που ιδρύουν και διοικούν μια νέα επιχείρηση ξεπερνούν τα αντίστοιχα των ανδρών. Από την άλλη μεριά, σε πέντε οικονομίες από το συνολικό δείγμα, υπάρχουν δύο ή και περισσότεροι άνδρες που ιδρύουν και διευθύνουν μια νέα επιχείρηση για κάθε γυναίκα που κάνει το ίδιο (Ιαπωνία, Αίγυπτος, Τουρκία, Νορβηγία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
Στην Ελλάδα το 2022, επί συνόλου 43.193 επιχειρήσεων της έρευνας, ποσοστό 25,5% εξ αυτών διευθύνονται από γυναίκες-ανώτατα στελέχη (11.002 εταιρείες).
Δείτε εδώ όλη την έρευνα
Δήλωση Σταματίνας Παντελαίου, Διευθύντρια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ICAP CRIF
«Το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2022 ανήλθε σε 25,5% στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6 ποστοστιαίες μονάδες την τελευταία 8ετία (2015-2022). Η εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας το Μάρτιο του 2020 και τα μέτρα που ελήφθησαν από την Πολιτεία με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου οδήγησαν στην εμφάνιση αρνητικών αποτελεσμάτων στο σύνολο του εταιρικού τομέα. Εντούτοις, οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκεςεμφάνισαν μεν αρνητικές μεταβολές στις πωλήσεις και στους λογαριασμούς των κερδών τους, αυτές όμως κυμάνθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των εταιρειών. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων των εταιρειών με γυναίκες επικεφαλής παρουσίασαν μείωση κατά 15%, ενώ το σύνολο των εταιρειών εμφάνισε μείωση κατά 28% το 2020/2019. Σημαντική ήταν και η απόκλιση που παρατηρήθηκε και στα κέρδη ebitda, όπου οι εταιρείες των γυναικών παρουσίασαν μείωση κατά 10%, ενώ η μείωση του συνόλου των επιχειρήσεων ήταν της τάξεως του 18%. Οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις και στους χρηματοοικονομικούς δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας, τόσο το 2020 όσο και το 2021, γεγονός το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα τους και την καλύτερη διαχείριση του κόστους των εταιρειών που διοικούν».