Το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στις πλευρές Λ. Μπόμπολα – Δ. Κούτρα και αδελφών Καλλιτσάντση, των βασικών μετόχων του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, αποτελεί κοινό τόπο εδώ και πολύ καιρό.
Όπως είναι γνωστό οι απόψεις των μετόχων βρίσκονται σε ολική αντιδιαστολή μεταξύ τους τόσο ως προς την οργάνωση όσο και ως προς τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο Όμιλος. Πλέον η διοικητική τους συνύπαρξή τους φαντάζει αδύνατη.
Σύμφωνα με τους μετόχους- επενδυτές της κατασκευαστικής εταιρείας, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει ν’ αντιμετωπίσει ο κατασκευαστικός όμιλος είναι η πολυσύνθετη δομή διαχείρισης και το γεγονός ότι η απόδοση των αποκεντρωμένων δραστηριοτήτων παρουσιάζει αρνητική εικόνα σε αντίθεση με την ανθεκτικότητα που εμφανίζουν οι βασικές δραστηριότητες του Ομίλου.
Οι προκλήσεις και τα “αγκάθια”
Πρώτον, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ διοικείται από 2 Διευθύνοντες Σύμβουλους με τις ίδιες εκτελεστικές αρμοδιότητες. Διοικητικός Διευθυντής είναι ο Λ. Μπόμπολας και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο Α. Καλλιτσάντσης.
Δεύτερον, τα τέσσερα βασικά στελέχη (Μπόμπολας, Κούτρας, Αν. και Δ. Καλλιτσάντσης), εκτός από εκτελεστικά μέλη του ΔΣ, είναι όλοι Διευθυντές των επιχειρηματικών μονάδων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, γεγονός που κάνει το έργο της διοίκησης ακόμη πιο δύσκολο τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο ανάπτυξης στρατηγικού πλάνου.
Απώλεια διαχείρισης επιδόσεων σε ορισμένες επιχειρήσεις
Σε τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στους οποίους εντάσσονται η ELPEDISON, το Καζίνο και η ακίνητη περιουσία -με εξαίρεση την Anemos – (υπεύθυνος Α. Καλλιτσάντσης), ο Όμιλος εμφανίζει αρνητική επιστροφή επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου (ROIC) ενώ δεν υπάρχει συνέργεια μεταξύ αιολικών πάρκων και υπόλοιπων επιχειρηματικών τομέων.
Επιπλέον, οι απώλειες ( 235 εκατ. ευρώ) που παρουσίασε ο όμιλος στον κατασκευαστικό τομέα σε δραστηριότητες στη περιοχή της Μέσης Ανατολής (υπεύθυνος Δ. Καλλιτσάντσης μέχρι τα τέλη του 2016) αλλά και σε τμήμα κτιρίων της ΑΚΤΩΡ συντέλεσαν στα τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας.
Ηγετική παρουσία σε Νοτιοανατολική Ευρώπη
Από την άλλη πλευρά, η κερδοφορία του Ομίλου με συνολικό κέρδος πάνω από 350 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της πώλησης περιουσιακών στοιχείων χρυσού πριν από τις αξιώσεις) από κατασκευαστικές δραστηριότητες – ορυχεία, λατομεία, περιουσιακά στοιχεία χρυσού – (από το 2016 και μετά) που αφορούν σε έργα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (υπεύθυνος Δ. Κούτρας) με υπεύθυνη τη Μονάδα Υποδομής ΑΚΤΩΡ, η κερδοφόρα διεθνής επέκταση μέσω ηλιακών κατασκευών ( Ε. Σαραντόπουλος) φαίνεται να αντισταθμίζει τις απώλειες του Ομίλου από έργα που δεν απέδωσαν.
Επιπρόσθετα, κορυφαίες παραχωρήσεις συμβάσεων έργων (υπεύθυνος Λ. Μπόμπολας) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η επιστροφή κεφαλαίου άνω του 10% εν μέσω οικονομικής κρίσης, κατασκευαστικές και O & M (operational & maintenance) συνέργειες (διπλασιασμός της συνολικής απόδοσης) και η αξιοποίηση της περιβαλλοντικής τεχνογνωσίας επιβεβαιώνουν την ηγετική θέση του ομίλου στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζουμε ότι η κρίσιμη γενική συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ διεξάγεται στις 29 Ιουνίου, ημερομηνία που θα κρίνει την επόμενη μέρα του Ομίλου.