του Δημήτρη Τζάνα
Η Ουκρανική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη με τους Ουκρανούς να επιτυγχάνουν την ανάκτηση εδαφών στην περιοχή του Ντονμπάς στην παρούσα φάση.
Παράλληλα, στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Οργανισμού της Σαγκάης, ο Ινδός Πρωθυπουργός ζητεί από τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο Κινέζος Πρόεδρος του εκφράζει τις ανησυχίες του.
Τα δεδομένα αυτά προκαλούν εύλογα ερωτηματικά σε σχέση με τη στάση που θα ακολουθήσει ο Ρώσος Πρόεδρος στο επόμενο διάστημα καθώς οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πιθανά όλα τα ενδεχόμενα:
- από εκείνα που περιλαμβάνουν την αναζήτηση διπλωματικής λύσης μέχρι εκείνα που περιλαμβάνουν κλιμάκωση των εχθροπραξιών.
Ενόψει των παραπάνω γεωπολιτικών δεδομένων, η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί καθώς η ορατότητα περί τις αναμενόμενες εξελίξεις είναι χαμηλή.
Με τη Federal να αναμένεται να αποφασίσει στην αυριανή της συνεδρίαση αύξηση επιτοκίων κατά τουλάχιστον 75 μ.β. καθώς η ετήσια επίδοση του πληθωρισμού του Αυγούστου αποκλιμακώθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο (στο 8,3% από 8,5%), παρουσίασε όμως μικρή μηνιαία αύξηση (+0,1%) και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός (+6,3%).
Έτσι, οι αγορές λαμβάνουν το μήνυμα ότι η μάχη των Κεντρικών Τραπεζών με τον πληθωρισμό , της EKT που προηγήθηκε, της Federal (21/9) αλλά και εκείνων που ακολουθούν (Αγγλίας, Ιαπωνίας, Σουηδίας), θα είναι μακράς και πολύμηνης διάρκειας, έχοντας επομένως αποφασίσει ότι η πιθανολογούμενη είσοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση συνιστά συνειδητή επιλογή των νομισματικών αρχών.
Σαν αποτέλεσμα, οι αγορές κινούνται με νευρικότητα με τάση πλαγιοκαθοδική. Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών, με την πλαγιοκαθοδική τάση να είναι ιδιαίτερα ήπια καθώς για μια ακόμη φορά εκδηλώνεται η ελληνική ανθεκτικότητα.
Αυτή υποβοηθήθηκε από την είσοδο 11 μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο δείκτη FTSE Russell Large Cap και άλλων 10 στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Russell Mid Cap, εξέλιξη που αύξησε τις συναλλαγές στο rebalancing της προηγούμενης Παρασκευής όχι όμως και του Γ.Δ. λόγω του δυσμενούς εξωτερικού περιβάλλοντος. Θετικές εξελίξεις καταγράφονται και στα δημοσιονομικά με τα στοιχεία του 8μήνου να καταγράφουν πρωτογενές πλεόνασμα λόγω υπεραπόδοσης των εσόδων.
Από την άλλη πλευρά, η Moody’ s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου επικαλούμενη τους πολλαπλούς κινδύνους που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδιαίτερα στο ενεργειακό πεδίο, που απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία της σε ύφεση το 2023.
Με την Ελληνική οικονομία να δείχνει, προσώρας τουλάχιστον, αξιοσημείωτη αντοχή με την εξαμηναία κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών να αναμένεται να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ!
Ο Γ.Δ. ωστόσο δυσκολεύεται να υπερβεί ακόμη και τις 840 μονάδες καθώς οι συναλλαγές βυθίζονται και όχι μόνο λόγω της κηδείας της Ελισάβετ !
{O Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ}