Του Enrique Diaz – Alvarez

Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εύθραυστη κατάσταση με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τα καλά οικονομικά νέα από την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι φόβοι για ύφεση επικεντρώνονται τώρα πιο έντονα στην Ευρώπη.

Κατά συνέπεια, τα ευρωπαϊκά νομίσματα είχαν άσχημες αποδόσεις την περασμένη εβδομάδα, με το ευρώ να έχει τη μεγαλύτερη πτώση και να ξεπερνά το 2% έναντι του δολαρίου.

Ούτε η παραίτηση του Boris Johnson ούτε η δολοφονία του Iάπωνα πρ. Πρωθυπουργού Shinzo Abe, φάνηκαν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στα αντίστοιχα νομίσματα.

Στην πραγματικότητα, η στερλίνα σημείωσε μια αξιοπρεπή απόδοση, με απότομη άνοδο έναντι του ευρώ.

Το αναδυόμενο νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν (περιέργως) το βραζιλιάνικο ρεάλ, το οποίο ανέκαμψε, μετά τα υποτιμημένα επίπεδα στα οποία βρέθηκε λόγω του πρόσφατου ξεπουλήματος.

Περνάμε τώρα στην Εβδομάδα πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η έκθεση CPI είχε γίνει το πιο κρίσιμο σημείο δεδομένων παγκοσμίως. Ο πληθωρισμός που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσει ένα ακόμη υψηλό πολλών δεκαετιών, αλλά τα βασικά δεδομένα ενδέχεται να υποχωρήσουν κάπως.

Εκτός από αυτό, θα είναι γενικότερα μια εβδομάδα ειδήσεων και οι πάντα απρόβλεπτοι τίτλοι σχετικά με την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη ενδέχεται να έχουν υπερβολικό αντίκτυπο στις αγορές.

Στερλίνα

Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον ήταν στο προσκήνιο σε μια εβδομάδα που κατά τα άλλα δεν είχε πολλές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων. Ωστόσο, η στερλίνα κατάφερε στην πραγματικότητα να ανατιμηθεί έναντι όλων των άλλων ευρωπαϊκών νομισμάτων, και σχεδόν να συμβαδίσει με το ανελέητο ράλι του δολαρίου, παρά την παραίτηση Τζόνσον.

Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας Ιουνίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, γεγονός που παρείχε θετικό φόντο για τη στερλίνα. Η εστίαση θα επιστρέψει στην οικονομία αυτή την εβδομάδα και αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων του Μαΐου για τις κατασκευές, τη βιομηχανική παραγωγή και το εμπορικό ισοζύγιο.

Ευρώ

Η ευρεία ισχύς του δολαρίου και οι ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη συνωμότησαν την περασμένη εβδομάδα για να ωθήσουν το δολάριο σε χαμηλό δύο δεκαετιών. Η αποτίμηση είναι φθηνότερη από ποτέ, αλλά ο φόβος μιας διακοπής στον εφοδιασμό φυσικού αερίου που θα προκαλούσε διακοπές στην Κεντρική Ευρώπη κάνει το κοινό νόμισμα μια καυτή πατάτα που κανείς δεν θέλει να κρατήσει, τουλάχιστον προς το παρόν. Δεν υπάρχουν ειδήσεις από την Ευρωζώνη που θα μπορούσαν να κινήσουν τις αγορές αυτήν την εβδομάδα, επομένως η έκθεση CPI από τις ΗΠΑ θα δώσει τον τόνο.

Δολάριο ΗΠΑ

Μια ακόμη ισχυρή έκθεση για την αγορά εργασίας που βγήκε από τις ΗΠΑ επικυρώνει την άποψή μας ότι δεν διαφαίνεται μια ύφεση στον ορίζοντα. Οι θέσεις εργασίας εξακολουθούν να δημιουργούνται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από την αύξηση του εργατικού δυναμικού, η ανεργία παραμένει πολύ κάτω από το 4% και ο αριθμός των θέσεων εργασίας είναι υψηλότερος από εκείνον των ατόμων που αναζητούν εργασία, κοινώς όχι το μίγμα από το οποίο προκαλείται μια ύφεση. Οι αγορές το τιμολογούν και πάλι με μεγάλη πιθανότητα αύξησης 50 μονάδων βάσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ωστόσο το βασικό εμπόδιο παραμένει η έκθεση για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα.

Το σημαντικότερο στοιχείο, κατά την άποψή μας, θα είναι αυτό του δομικού πληθωρισμού. Άλλες εκθέσεις, όπως αυτή της ατομικής κατανάλωσης, έχουν δώσει ενδείξεις σταθεροποίησης του συγκεκριμένου δείκτη. Μια πτωτική έκπληξη σε αυτόν, θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές να επιστρέψουν σε τιμολόγηση ανόδου των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και, δεδομένης της κατάστασης, να προκαλέσει μια αντίθετη τάση ξεπουλήματος στο δολάριο.

 

{O Enrique Diaz – Alvarez  είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}