Έκλεισε η μεγάλη συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν σε κοινή τους δήλωση ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους.

«Οι ΗΠΑ και οι διεθνείς εταίροι μας θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν 15 δισ. κυβικά μέτρα επιπλέον LNG για την Ευρώπη εφέτος και καθώς η ΕΕ θα εργάζεται για την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο έως το 2030, θα εργαζόμαστε και εμείς για να εξασφαλίσουμε την προμήθεια 15 δισ. κ.μ. επιπλέον κάθε χρόνο », δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Η ΕΕ έχει ήδη δηλώσει ότι θα μειώσει τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό θα σημαίνει αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.

Νωρίτερα το banks.com.gr έγραφε:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν σχέδιο για την προμήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του 2022, αποκάλυψαν οι Financial Times επικαλούμενοι 3 πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω το ζήτημα, ενώ σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για αυτό, μετά τις συναντήσεις που έχει στην Ευρώπη ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία έχει σαν στόχο να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, με την Ένωση να έχει θέσει ως σκοπό της να φτάσει στον περιορισμό των εισαγωγών της από τη Ρωσία κατά τα 2/3 εντός του τρέχοντος έτους.

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα συνδράμουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να πιάσει τον στόχο που έθεσε τον Μάρτιο: να αντικαταστήσει με εναλλακτικές προμήθειες 50 δισεκατομμύρια από τα κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που επί του παρόντος προμηθεύεται από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει των παραγγελιών των ευρωπαίων καταναλωτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ