Την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,5%, ανακοίνωσε ο Jerome Powell, επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED.

Oι αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες έχουν διατυπώσει επισήμως τις προβλέψεις τους ότι  η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά 7 φορές τη φετινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο 2022 το επιτόκιο του δολαρίου θα πλησιάζει το 2%...

  • Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Fed είχε διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο κοντά στο 0% τα τελευταία 3 χρόνια.

Η τελευταία φορά που αύξησε τα επιτόκια, ήταν τον Δεκέμβριο του 2018, για να ξεκινήσει τον Ιούλιο τη μείωση τους…

Η αύξηση των επιτοκίων εγκρίθηκε με μόλις μία διαφωνία, καθώς ο Τζέιμς Μπούλαρντ τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Μαζί με τις αυξήσεις επιτοκίων, η Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς ενέκρινε επίσης αυξήσεις επιτοκίων σε καθεμία από τις έξι υπόλοιπες συνεδριάσεις του 2022, προαναγγέλλοντας επιτόκιο στο ύψος του 1,9% μέχρι το τέλος του έτους.

Στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ανέφερε ότι

  • «αναμένει πως οι επικείμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι οι κατάλληλες».

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3% το 2022 έναντι πρόβλεψης για πληθωρισμό 2,6% τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα προβλέπουν ότι θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 και στο 2,3% το 2024.

Επιπλέον, υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά, στο 2,8% από 4% που προέβλεπαν προηγουμένως.

Όπως εκτιμούν οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας, ο πληθωρισμός -ο μεγαλύτερος των τελευταίων 40 ετών– τροφοδοτείται από τη ζήτηση, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω των διαταραχών που επικρατούν στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό της Fed, ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος αποτελείται κυρίως από τίτλους κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκους τίτλους που έχει αγοράσει όλα αυτά τα χρόνια, η δήλωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει:

  • «Η FOMC θα αρχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και οργανισμούς και στεγαστικά δάνεια σε προσεχή συνεδρίαση».